Начало / Здравословен живот / Здравословно хранене / От бутилираната вода боли глава!


От бутилираната вода боли глава!

Ако сте свикнали да пиете вода от пластмасови бутилки, рискувате да се “обзаведете” с мигрена. Пластмасата съдържа съединения, които са опасни от тази гледна точка.

bisfenolСтава дума за бисфенол А – съединение, което вече е коментирано във връзка със затлъстяването, безплодието и сърдечните пристъпи, пишат от meddaily.ru с позоваване на The Daily Mail.

Учени от Канзас призовават да се откажем от пластмасовите кутии за подгряване на храна в микровълновите фурни, от бутилките и чашките за еднократна употреба изобщо. Преминаването към пресни продукти, които не изискват съхранение в пластмасови опаковки, би съкратило наличието на бисфенол А в урината с 66% само за три дни. Така ще се спасим и от честите пристъпи на мигрена!

Въздействието на бисфенола е било изследвано върху лабораторни мишки. Половината от опитните животни получавали малки дози от веществото три пъти на ден. Един час след въвеждането на бисфенола в телата им животните ставали слабо активни, стряскали се от резките звуци и светлината, плашели се и показвали смущения, свързани с главата. Всичко това са класическите симптоми на мигрената.

Оказва се, че бисфенолът имитира действието на женския полов хормон естроген – приливът на естроген е честа причина за мигренозни състояния.

Впрочем – бисфенол А вече е забранена съставка за опаковките за детски сокчета в Европа, Канада и Китай!

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*