Стероидите имат опасен страничен ефект

Действително в много ситуации глюкокортикостероидите спасяват човешкия живот. Но те покачват нивото на захарта. Причината е в това, че лекарствата действат точно така, както и хормонът кортизол, изработван от надбъбречната жлеза. Това е стресов хормон, който оказва добър противозъпалителен ефект. В състояние на стрес кортизолът освобождава захарта от черния дроб, необходима за това енергията да стигне до мускулите. В крайна сметка общото ниво на захарта се повишава.

При някои пациенти, приемащи стероиди, това повишение е временно явление. Обаче при много други се развива хронично заболяване. В рисковата група са възрастните хора, приемащи големи дози от тези препарати. Във връзка с това експертите съветват лекарите да дават информация на своите пациенти за всички странични ефекти от лекарствата. А в отделните случаи, когато е възможно, да предписват нестероидни препарати.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *