ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 супер ползи от белия трън – за какво помага билката?

Белият трън, познат още като “Sylibum marianum” или магарешки бодил, е природен лек за редица заболявания

Бял трън 1
Лечебните свойства на екстракта от билката се дължат на веществото силимарин

Бодливото растение се отличава с ярко лилавите си цветове и белия сок, който пуска при нараняване на стеблото. Легендата повелява, че капка от кърмата на Дева Мария е попаднала върху растението и това е причината то да изпуска бяла течност.

Магарешкият бодил е широко разпространен в Южна Европа и части от Азия. Изкуствено е внесен в Северна Америка, Нова Зеландия и Австралия.

Лечебните свойства на екстракта от билката се дължат на активното вещество силимарин. Проучвания са доказали, че веществото има силно антиоксидантно, антивирусно и антивъзпалително действие.

Магарешкият бодил най-често се използва в народната медицина за лечение на заболявания, свързани с черния дроб, алкохолни натравяния, за увеличаване на кърмата и дори за прочистване на черния дроб след ухапвания от змии.

Тук ще ви разкрием 7 ползи, които науката потвърждава или предполага, че носи екстрактът от бял трън:

 

1. Помага на черния дроб
Билката се използва като средство за лечение на увреден черен дроб, вследствие на прекомерна консумация на алкохол. Също така намира приложение при лечение на хепатит, затлъстяване на черния дроб и дори рак на черния дроб.

Множество проведени изследвания сочат, че магарешкият бодил удължава живота при пациенти, страдащи от цироза.

2. Забавя стареенето на мозъка
Магарешкият бодил е известен със силните си антиоксидантни свойства, благодарение на които забавя стареенето на мозъчните клетки.

Растението се използва от дълбока древност за лечение и намаляване на симптомите при заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

3. Предпазва от остеопороза
Резултатите от животински и лабораторни проучвания са категорични, че екстрактът от бял трън помага за минерализацията на костите и ги заздравява. Смята се, че може да има благоприятен ефект при хора, страдащи от остеопороза.

Все още обаче няма направени изследвания върху хора и затова се счита, че действието не е доказано.

4. Помага при лечението на ракови заболявания
Смята се, че антиоксидантните свойства на силимарина могат да имат антираково действие и в някои случаи повишават ефективността на химиотерапията.

Изследванията върху хора засега са в доста ограничени мащаби и все още учените не са стигнали до консенсус дали екстрактът от бял трън има категоричен ефект.

5. Увеличава кърмата
Приемането на силимарин увеличава значително производството на кърма. Проведено изследване сочи, че жени, които са приемали силимарин в продължение на 2 месеца, са увеличили кърмата си с 60%.

6. Премахва акне
Благодарение на антивъзпалителните си действия билката е изключително ефективен лек срещу акне.

7. Помага за понижаване на нивата на кръвната захар
Скорошно откритие гласи, че едно от активните вещества в белия трън има действия, подобни на някои медикаменти, които се препоръчват при диабет. Екстрактът от растението понижава резистентността към инсулин и понижава нивата на глюкоза в кръвта.

Предполага се също, че билката понижава риска от усложнения, вследствие на диабет и бъбречни заболявания, но са нужни още тестове и изследвания, за да бъде потвърдено това й действие.

Източници: www.healthline.com ; www.bb-team.org

бял трън билка
Белият трън доказано помага при чернодробни и жлъчни заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *