ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЛЕНУКСИН / LENUXIN

Съдържа есциталопрам, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, силикатизирана целулоза, талк, кроскармелоза натрий, хипромелоза, титанов диоксид, макрогол 3350, лактоза монохидрат, триацетин

Предназначение

ЛЕНУКСИН е антидепресант – селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина. Очакваният ефект от приема му е овладяването на възможен серотонинов дефицит в главния мозък, който причинява депресии и тревожни разстройства.

Как се приема

Приемът на ЛЕНУКСИН се назначава от лекар в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Дозата се взема веднъж дневно; таблетките се поглъщат цели, с малко вода, без връзка с храненията.

При възрастни пациенти обичайната дневна доза е 10 мг за лечение на депресия, социално тревожно разстройство, генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство. Тази доза при необходимост може да бъде повишавана до 20 мг дневно. При паническо разстройство първоначално се дава 5 мг дневно в рамките на седмица, след което дозата нараства до 10 мг и повече, но не над 20 мг.

Пациенти над 65 години обикновено получават редуцирана доза – първоначално 5 мг на ден, впоследствие 10 мг.

Ефектът от терапията започва да се проявява седмици след първоначалния прием; продуктът е за продължителна терапия.

При пропуснат прием дозата се взема не по-късно от вечерта на същия ден. След това лечението продължава по обичайния ред, без да се правят опити за компенсиране чрез удвояване на дозите. Превишаването може да причини гадене, повръщане, понижено кръвно налягане, треперене и гърчове, кома и др.

Прекратяването на приема трябва да стане по лекарска препоръка и постепенно, чрез намаляване на дневните дози. Внезапният отказ може да провокира симптоми на отнемане като замайване, безпокойство, нарушения на съня, главоболие, нервност, раздразнителност, смущения в сърдечната дейност, диария, зрителни нарушения и др.

Възможни нежелани ефекти

Някои от страничните ефекти при лечение с този медикамент изискват лекарска намеса. Това са кръвоизливи – на първо място от стомашно-чревния тракт; алергични реакции от типа на тежки обриви, оток на лицето и гърлото, дихателни затруднения; висока температура, тремор и неволеви съкращения на мускулите – т.н. серотонинов синдром; в редки случаи – припадъци, проблеми с уринирането, чернодробни смущения – включително хепатит; бърз и неравномерен сърдечен ритъм, мисли за суицид.

Най-често пациенти се оплакват от гадене и главоболие. Много са и оплакванията от запушен нос, промяна в апетита, тревожност и нарушения на съня, диария или запек, интензивно потене, повръщане, пресъхване на устата, болки в мускулите и ставите; сексуални смущения, умора.

Понякога има данни за обърканост и панически пристъпи, скърцане със зъби, тежки обриви с мехури, косопад, разширени зеници, смущения в месечния цикъл, отоци на крайниците, ускоряване на сърдечния ритъм. Редки са съобщенията за агресия и халюцинации, забавен сърдечен ритъм. С неизяснена честота – нарушения на водно-солевия баланс; ортостатична хипотония, ангиоедем, приапизъм, учестено кървене по кожата и лигавиците; чернодробни отклонения.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ЛЕНУКСИН не се прилага при алергия към някоя от съставките, към МАО-инхибитори или при прием на лекарства за сърдечния ритъм.

С особено внимание се назначава продуктът в случаите, когато пациентът е с епилепсия, бъбречно или чернодробно заболяване, при склонност към кървене, коронарна болест на сърцето, при диабет, понижени стойности на натрия, при ниска сърдечна честота, глаукома.

Възможно е в първоначалната фаза на лечението да зачестят манийни прояви, неспокойствие, мисли за самоубийство или самонараняване – особено за пациенти под 25 години.

Не се препоръчва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Не се дава на бременни и кърмачки, освен по изключение по лекарска препоръка.

Не шофирайте, ако се лекувате с ЛЕНУКСИН!

Взаимодействие с други медикаменти

Медикаментът не трябва да се взема едновременно с МАО-инхибитори; препоръчва се и буферен период между приема на двата медикамента. Съчетаването е противопоказано при лечение на пациента и с антиаритмици и антихистамини.

Специфичен режим на съчетаване е налице за продукти от рода на литий, антибиотика линезолид, антидепресанти, лекарства за мигрена, обезболяващото трамадол, продукти за язва и гастрит, жълт кантарион и продукти с негово присъствие, нестероидни противовъзпалителни, лекарства против малария, някои антипсихотици.

_________

Усреднена цена в аптеките – 9 лв за 28 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *