Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мозъчните клетки „изсъхват” от наднормените килограми

Затлъстяването е един от основ­ните рискови фактори за развитие на диабет втори тип. А самата захарна болест предизвиква съдови изменения, които водят до нарушения в мозъчното кръвообращение. И като следствие – до проблеми с паметта, вниманието и за­помнянето на информацията.

Д-р Антонио Конвит от Медицинска­та школа на университета в Ню Йорк решил да „погледне“ и разбере дали затлъстяването влияе непосредствено върху мозъчните структури.

44 доброволци на средна възраст с наднормено, тегло и 19 стройни хора на същата възраст се подложили на магнитно-резонансна томография – из­следване на главния мозък. При пълните хора се установила повече вода в бадемовидната жлеза. Това е тази част от мозъка, която отговаря за хранително­то поведение на човека.

А в същото време обиколно фронталната кора, която контролира нервните сигнали за засищане, се оказала значимо по-малка при дебелите в сравнение със стройните.

Според д-р Конвит това може да говори само едно: че в дълбинните мо­зъчни структури на дебелите хора има по-малко неврони, или са „изсъхнали“.

ВНИМАНИЕ!

Експертът Ерик Стайс от Орегонския изследователски институт смята, че това откритие подкрепя теорията за развитие на усложнения от затлъстяването. Ако чо­век редовно преяжда, настъпват негативни промени в различни системи на организма, вкл. и в централната нервна система, А нарушените центрове за контрол на апе­тита засилват страстта към преяждане. Получава се затворен кръг. Колкото по-дебел е човекът, толкова по-трудно се ограничава в яденето, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *