Вътрешните хернии са най-трудни за откриване

За пръв път ми се налага да ви пиша и да разчитам на помощта на специалистите ви. Опасявам се. че имаш херния. Усещам болка от лявата страна долу ниско, по-нагоре от слабините. Болката е доста странна, през 95% от времето усещам самото присъствие на болката и само от време на време – истинската болка, нещо като прещипвана. Не е много силна, но я чувствам почти постоянно и ме дразни. Това херния ли е? Единственият начин за лечението й оперативен ли е?

Стефан Попов, Добрич

Хернията е отвор или слабо място в мускула на стомашна­та стена. Този дефект причи­нява издуване на стомашната стена, което е видимо един­ствено тогава. когато при об­тягане стомашните мускули създават налягане в стомаха.

Всяка форма на физическо на­товарване. която увеличава налягането в стомашната кухина, може да доведе до вло­шаване на хернията. Примери за подобно физическо натовар­ване са вдигането на тежки предмети, кашлянето или дори силните напъни при посещение в тоалетната. Представете си пробито буре, в което е поставен надут балон. При увеличаване на налягането във вътрешността на това буре част от балона ще излезе праз перфорацията.

Именно това става със стомашните тъкани, кога­то налягането в стомаха се увеличи – те се показват през „дупката“ или. иначе казано, през хернията.

Усложненията вследствие на тежка херния представля­ват приклещване на стомашна тъкан в отвора на стомашна та стена. Приклещената тъ­кан не се оросява, постепенно се уврежда и впоследствие

Това състояние обикновено се лекува оперативно.

Симптомите, които гово­рят за наличието на херния, са болка или дискомфорт и лока­лен оток по повърхността на стомаха или около слабините. С изключение на вътрешните хернии (в самия стомах), всич­ки останали се разпознават като болезнена бучка или оток. който причинява дискомфорт. Вътрешните хернии са труд­ни за откриване. Тъй като заболяването няма външна проява, диагностицирането му е възможно едва тогава, ко­гато червата преминат през отвора в стомаха.

ХЕРНИЯТА СЕ ЛЕКУВА ПО ОПЕРАТИВЕН ПЪТ

Съществуват няколко раз­лични процедури за лечение на отделните видове херния. Стандартната процедура се състои в направата на разрез във всички тъканни слоеве, разположени непосредствено над засегнатата от хернията част на стомаха. Целта е чрез отделяне на здравата да се достигне до увредената тъкан и да се определи големината и състоящото на отвора. След като това бъде направено, отворът, или с други думи хернията се затваря чрез за­шиване.

Един от проблемите, кой­то може да възникне по време на процедурата, е. че тя би могла да причини излишно натоварване на съседните на хернията тъкани, през които се извършва операцията. Стечение на времето при натовар­ване тези тъкани могат да се разкъсат и така да се получи нова херния. Именно затова са създадени и други методи за зашиване на дълбока херния, които осигуряват благоприя­тен краен резултат.

След зашиване на хернията следва затваряне и на оста­налите тъкани. За целта се използва саморазграждащ се конец. Днес голяма част от операциите за затваряне на херния се осъществяват с по­мощта на техника, наречена лапароскопия, препоръчват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *