ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Разбитото сърце може да убие човек

При хората, прежи­вели загубата не близък човек, най-често възникват някои проблеми със здравето и психични разстройства, в т.ч. депресия, състояние на отчаяние, ззагуба на апетит и повишена умора.

Ново изследване показва, че разбито­то сърце може да убие. Няколко месеца след загубата на любимия човек рискът да умреш се повишава почти пет пъти. Това показват данни от ново изслед­ване, посветено на последствията от психологичните страдания на останалия жив съпруг. Това значително повишава вероятността от бързата кончина и на втория съпруг. В статията, публикувана в реномирано издание, се позовават на изследване, в резултат на което става ясно, че за мъжете рискът да умре след загубата на любимата жена е 21%. За жените тази цифра е 17%. Вдовците са предразположени най-вече към заболява­ния, свързани с прекалената употреба на алкохол и стресовете – защото приживе, освен всичко друго, жена му се е грижела и за здравето му. В статията се казва: .Достатъчно убедителни данни позво­ляват да стигнем до извода, че смърт­ността сред хората, изгубили съпруг или съпруга, в значителна степен е свър­зана с т.нар. разбито сърце – комплекс психологични страдания, свързани със загубата на близък човек. Най-висока смъртност сред овдовелите хора се наблю­дава през първите месеци от трагичното събитие. С течение на времето този показател се понижава.Т.е. тези, които скоро са из­губили любимия човек, рис­куват повече от другите, на които това се е случило отдавна“.

За да подготви този обзор, д-р Маргарет Щребе от Утрехтския университет в Холандия проучила редица публикации. Тя стигнала до извода, че въпреки че много хора предпочитат да се справят сами със своята мъка и болка – ако не им помогне професионален психолог, те се сблъскват с повишен риск да умрат по редица причи­ни – от свързани с алкохола заболявания до сърдечни разстройства, рак на белите дробове и самоубийство.

Авторът на едно изследване открил, че мъжете над 60 след загуба на жена си три пъти по-често се самоубиват. Сред жените от същата възрастова група подобна тенденция не се наблю­дава. В обзора се засяга и проблемът за повишена смъртност сред родите­лите, изгубили своите деца. Особено висока е вероятността родителят да се самоубие през първи­те 30 дни след трагедията.

В друго изследване се казва, че за май­ката периодът на повишен риск да умре от естествена или неестествена смърт продължава 18 години, а бащите рискуват да загинат скоро след загубата на дете­то си в резултат на самоубийство, предупреждават специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *