ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вегетарианството не е режим за отслабване

Преди два месеца реших да стана вегетарианка. Целта ми не беше да отслабвам, просто исках да престана да ям месо. Но съм чувала, че привърже­ниците на вегетарианството са по-стройни от месоядните. Това ме зарадва. Няма да ми е излишно да сваля 4-5 килограма. Съставих си примерен план за хранене. Получи се уж леко и вкусно меню: много зеленчуци, плодове и ядки. Но се оказа доста сложно да спазвам подобно меню. Много ми се ядеше месо, постоянно усещах глад. Започнах да се дразня от всичко. Но основната изненада ме очакваше след два месеца. Реших да се претегля и резултата беше 5 килограма повече от преди да се превърна във вегетарианка. И какво се получава, вегетарианците дебелеят по-бързо от любителите на месо, така ли?

Силвия Димова, Видин

Вегетарианците със „стаж“ по принцип наистина са по-слаби, тежат по-малко от тези, които си хапват месо. Защото тяхното меню, техните ястия обикновено съдържат по-малко калории. Но при преминаването от един тип хранене на друг често се наблюдава качване на килогра­ми. През първите седмици без месо хората се чувстват не- комфортно. Колкото и да сме увлечени от „растителните“ идеи, отказът от обичайните ястия си е истински стрес. И за да се справи човек с този стрес, започва да набляга на въглехидратите – хляб, карто­фи, сладкиши. Те повишават настроението. Но от тях се покачва теглото.

Другата причина е недос­тигът на белтъчини. С това вегетарианците най-често се сблъскват. Особено заклетите вегетарианци – тези, които не ядат нито месо, нито яйца, нито млечни продукти. При преминаване на такава храна в организма започва да постъпва значително по-малко количе­ство протеин от по-рано. И това само след няколко седми­ци се отразява на състоянието на мускулната маса. Просто намалява количеството мускул­на маса, а това е пряк път към качване на килограми. Защото мазнините се стопяват в мус­кулните клетки само по време на физическо натоварване.

Когато човек реши да ста­ва вегетарианец и освен това тренира или ходи на фитнес, пак не е много добър вариант. По-малкото калории в менюто означават по-малко сили. Те едва стигат за работа, а какво остава за тренировки. В така­ва ситуация организмът включ­ва на режим икономии. Старае се да изразходва мастните запаси колкото може по-бавно. А резултатът е постепенно качване на килограми.

Затова преминаването на вегетарианско меню трябва да се прави с разум, постепенно. Ако не искате да ядете месо, поне оставете в менюто си мляко и яйца. Основа на вашата закуска, обяд и вечеря трябва да бъдат зърнените продукти, особено булгурът, както и зеленчуци като домати, зеле, листна салата, краставици. А с плодовете трябва да бъдете още по-внимателни – яжте ги в ограничени количества. В тях се съдържа много фруктоза, ко­ято приглушава чувството за насищане. И киселини, от които апетитът нараства. Ядките също не са съвсем безопасен продукт. Те засищат, полезни са, но са много калорични. Дори във вегетарианското меню ядките трябва да са само при­ятно допълнение. Иначе ще се натрупат сланини по ханша.

С една дума, за да възвъ­рнете предишното си тегло, съвсем не е задължително пак да преминете на месно меню. Просто се хранете така, че да сте заситени – това ще ви даде нужните сили за отслаб­ване, обесняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Вегетарианството не е режим за отслабване

  1. Pingback: 4 заблуди за вегетарианството | Лекува нет

  2. Мая каза:

    Какво значи ,е заклетите вегетарианци страдали от „недостиг на протеини“? Нима в картофите ,боба ,лещата и т.н. няма протеини? Напротив ,растителните протеини са храна от първа ръка .Освен това са много по-устойчиви и за сравнение можем да кажем ,че едно зърно може да престои и хиляда години ,докато месото започва да гние от момента на смъртта на животното . А на всичкото отгоре животинският протеин се разпада при висока температура /коагулира/ Напр. бобът е около 22% чист високо качествен протеи ,устойчив ,но без всички боклуци ,които съпровождат месото .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *