ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 заблуди за вегетарианството

Във Великобритания вегетарианците са 10% от населението на страната, в Индия – цели 40! У нас зеленчуци­те и зърнените храни присъст­ват на всяка тра­пеза, но повече като добавка към добрата стара мръвка. А мнението ни за вегетарианците невинаги е ласкаво…

Вегетарианството често предизвиква недоверие и нераз­биране, като че ли е някак­ва срамна болест. Около него витаят най-различни погрешни възгледи – ето някои от тях:

1. Вегетари­анците са приятели на животните, но не ги е грижа за гладу­ващите деца

Класическият образ на вегетарианеца се свързва с неговия ужас от злощастната съдба на бройлера или коледното прасе. Чес­то може да се чуе фразата: „Седнал да плаче за една пуйка, а малките гладни етиопчета са му безраз­лични!“

Всъщност логиката гово­ри тъкмо обратното. От една страна, ако всички намалим консумацията си на месо, ще остане и за гладуващите народи. От друга страна, от едно говедо се получават 200 кг месо, което представлява 1500 индивидуални порции, а зърнените храни, които животното е изяло, могат да нахранят 10 пъти повече хора.

Вегетарианството по принцип предпазва планетата: производството на 1 кило говеждо месо води до възникването на 25-75 пъти повече вредни газове и до 50 пъти по-голяма консумация на вода, отколкото при производството на 1 кг плодове, зеленчуци или зърнени храни.

2. Вегетарианците странят от обществото

Те могат да развалят всеки празник с това, че не похапват от общата трапеза, а изваждат от чантата си диетичен сандвич със зелена салата. Всички ги подози­рат, че отхвърлят съвременното об­щество, съставено от консуматори.

Истината е, че веге­тарианецът като все­ки нормален човек обича и умее да се забавлява. Той цени храната и хубавата трапеза – всъщност предпочитанието към безмесни ястия не променя с нищо отношението към останалите и празничната веселба. В повечето ресторанти има от любимите му специалитети с млечни продукти и зеленчуци, а виното е плодов продукт, така че…

3. Вегетарианците стра­дат от недостиг на витамини и минерали

Наистина ли човешкият организъм има нужда да консумира месо? Твърди се, че вегетарианският начин на хранене е напълно пригоден към нуждите на тялото. Храносмилателната система и зъбите ни са по-пригодени към растителна храна. Вегетарианците имат много по-малко проблеми с холестерола и излишните килограми, със сърдечносъдовите и онкологичните заболявания отколкото месоядните.

Самото месо често съдържа пестициди, тежки метали и други вредни химически вещества, произлизащи от храната, която се дава на животните.

Необходимите протеини, желязо и кал­ций могат да бъдат набавяни и от рас­тителните продукти.

4. Вегетарианците са лишени от сексапил

С блед тен и угаснал поглед, облечен в екопуловер и с парче морков в устата – този образ на вегетарианеца наистина не е много секси. Подозират го, че не обича живота, защото не нали­та на хубавата пържола, а щом месото го отвращава, дали пък не страни и от плътските удоволствия?..

Хайде сега да видим кой от следните вегетарианци е безпощадно лишен от сексапил: Мадона, Пенелопе Круз, Натали Портман, Брад Пит, Гуинет Полтроу или Дейвид Духовни? Лишено от месна храна, тялото е по-здраво, килограмите – по-малко, а кожата – блестяща. Куриоз или не, отбягването на животинското месо всъщност върви ръка за ръка със силната страст към човешката плът и нейните наслади.

 

 

Как е полезно да се храним?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *