Митове и истини за остеопорозата

И повечето от тези заблуди си противоречат една на друга. Т.е. me са си чисти слухове и измислици. Затова предлагаме да ги запомните и така ще разберете кое в тях е истина и кое – измислица.

ОТ ОСТЕОПОРОЗА СТРАДАТ САМО ВЪЗРАСТНИТЕ ЖЕНИ Отговор. Действително жените през първите години след менопаузата интензивно губят костна тъкан. След прекратяване на менструацията орга­низмът престава да изработва женския хормон естроген. А той оказва голямо влияние за формиране на костите. В ре­зултат на това костната тъкан става no-разредена и рехава. Но количеството естрогени може да се понижи и по други причини, в този случай рискът от раз­витие на остеопороза е висок във всяка една възраст.

ДЕФИЦИТЪТ НА КАЛЦИЙ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПО КРЪВНИЯ АНАЛИЗ

Отговор. Не, това не е така. 99 про­цента от калция, съдържащ се в орга­низма, се намира в скелета. Но калцият е крайно необходим и за поддържане на такива жизненоважни функции в орга­низма като нормално съкращаване на мускулите, съсирваемост на кръвта и работа на главния мозък. Затова за осигуряване на постоянно ниво на калция в кръвта организмът е готов да пожертва своята костна маса. При възрастните хора много често е нару­шено усвояването на калция от храната в червата. И тогава с цел компенсация, се усвоява калцият, взет от костната тъкан. Затова кръвните показатели не отразяват истинското съдържание на калций в костите.

ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖИ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА СЕ УСВОЯВА КАЛЦИЯТ ПО-ДОБРЕ

 Отговор. Да, това е така. Най-предразположени към остеопороза са хората, приковани към леглото или в ин­валидната количка. А също и тези, които не са физически активни. Причината е в това, че костите, подобно на мускулите, отслабват при липса на физическо на­товарване. Изпъл няването на физически упражнения не само укрепва здравето на човека, но и помага за натрупване на калций и съхраняване на костната маса. Всички упражнения поддържат процеси­те на строителство, т.е. придобиване на костна тъкан. Например ходенето и особено ходенето с някакви тежести, не големи, разбира се, предотвратява разрехването на костите, обесняват специалистите от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *