Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на Грета: Какво не е наред с момичето-еколог, шокирало ООН и света?

Грета Тунберг имаше шанс да бъде известна още от детството. В крайна сметка тя е родена в доста известно семейство

Грета Тунберг
Какво не е наред с Грета Тунберг?

Майка й е популярна оперна певица, която също така е участвала и в Евровизия. Но съдбата е решила Грета по различен начин да се превърне в световна „икона“. Сега тя е известна като активист и пламенен природозащитник. Това не е шега – макар и само на 16 години Грета успя да говори от трибуната на ООН.

Въпреки това, много експерти са сигурни, че не всичко е толкова наред с нея, колкото бихме искали. Всъщност, детето не се чувства добре. И това е сериозно подплатено с факти – още на 11-годишна възраст тя е била диагностицирана със сериозни неврологични и психични разстройства.

Медицинска история

Когато Грета е на 11 години, изпада в депресия, наречена от специалистите всеобхватна. По това време тя спира да ходи на училище, не разговаря с никой и по никакъв повод, и отказва да се храни. Лекарите диагностицираха момичето със следния набор от диагнози – синдром на Аспергер (психопатия от аутистичния спектър), обсесивно-компулсивно разстройство (наследствено отклонение, характеризиращо се с обсесивни мисли, страхове и досадни монотонни действия), нарушение на дефицита на вниманието и хиперактивност, селективен мутизъм (неспособност да говори, по-специално когато е в определени социални ситуации).

Отбелязва се, че момичето може да се концентрира върху една-единствена задача в продължение на години и нищо не може да отвлече вниманието ѝ от това. Още повече – тя отказа да консумира такива продукти като месо, риба, мляко, морски дарове, яйца, мед. Освен това, момичето от Швеция спря да носи дрехи от кожа, козина, коприна, вълна и други материали, чиито източник е животинския свят. Грета Тунберг не се ограничи само със себе си, принуждавайки всички свои роднини да станат вегани, да слагат соларни панели у дома, да ползват само екологично безопасни велосипеди и т.н.

Преди година момичето отказа да ходи на училище, докато политиците не обърнат внимание на проблема с глобалното затопляне. Но разцветът на нейната слава дойде в края на септември 2019 г., когато Грета беше поканена на заседание на Общото събрание на ООН.

Реч в ООН

Изказването на 16-годишното момиче от трибуната на ООН не беше толкова изненадващо, колкото емоционалността, с която тийнейджърката провокира истинска враждебност, както от страна на някои политици, така и като коментари, които предизвика в социалните мрежи.

„Как смеете! Bиe oтĸpaднaxтe мoитe мeчти и мoeтo дeтcтвo cъc cвoитe пpaзни дyми. И вce пaĸ aз cъм eднa oт щacтливцитe. Xopaта cтpaдaт, xopaта yмиpaт, цялaтa eĸocиcтeмa ĸoлaбиpa… A виe гoвopитe caмo зa пapи и ни paзĸaзвaтe пpaзни пpиĸaзĸи зa иĸoнoмичecĸи pacтeж“, каза почти през сълзи момичето.

В същото време мнозина бяха изненадани не толкова от смелостта на изявленията, колкото от външния вид на тийнейджърката. И най-вече – от изражението на лицето ѝ. Ядосана, с изкривени черти и неадекватна – така младата активистка беше видяна от целия свят.

Решихме да попитаме какво е мнението на лекар, който не знае медицинската история на Грета

Даниил Дегтерев, невролог

„Тази реч, на пръв поглед е проява на младежки екстремизъм, войнствено отрицание на всичко, което не е в синхрон с разбиранията на говорещия. На някои места достига до агресивни атаки срещу тези, които не са съгласни с нея. Имаше очевидно риторично звучене, когато момичето каза „ние“, намеквайки, че почти всички млади хора са зад нея, докато полиморфизмът на мненията по екологичните проблеми в света е много широкоспектърен.

Очевидно речта е била предназначена за определена публика, защото и след най-гневните обвинения в залата се чуват аплодисменти. Освен това, изказването на Грета Тунберг, с целия си патос и емоционално естество, беше прочетена от лист. Никоя от диагнозите на тийнейджърката не може да бъде проследена в тази реч“, каза Даниил Дегтерев, доктор, невролог, ръководител на отдела по неврология на МКНЦ „А. С. Логинов“.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *