Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 сериозни причини, поради които не трябва да пиете кафе на празен стомах

Мнозина не си представят утрото без чаша кафе. И повечето от нас са на мнение, че сутрешното кафе е най-добрият начин за разсънване

кафе
Кафе на празен стомах не е полезно за здравето

Въпреки това, кафето на празен стомах може да причини повече вреда, отколкото полза.

Първото нещо, което много сме свикнали да правим сутрин, е да пием кафе. Учените отдавна са установили, че тази напитка има много предимства. Въпреки това, също толкова важно е да се избере подходящото време за кафе. Ще се изненадате да научите, че кафето сутрин, особено на празен стомах, е много лоша идея. Защо? Има няколко добри здравословни причини за това.

Защо кафето на гладно е вредно?

1. Проблеми със стомаха

Стомахът ни съдържа солна киселина, която е необходима за храносмилането на храната. Кафето неправомерно стимулира производството на солна киселина, която, при липса на храна, може да навреди на стените на стомаха.

Ако това се случва твърде често, тялото постепенно престава да произвежда достатъчно количество солна киселина, което води до забавено храносмилане.

Някои бактерии в червата обичат да абсорбират несмлени протеини и други хранителни вещества, което води до производството на сероводород. Това може да е причина да започнете да отделяте много миризливи газове.

И това далеч не е всичко. Излишната стомашна киселина вреди на стомаха и причинява проблеми като киселини, лошо храносмилане, синдром на раздразненото черво и язви.

Кофеинът няма вина, както може би си мислите. Проучванията показват, че безкофеиновото кафе засяга стомаха дори по-лошо от обикновеното кафе. Просто кафето съдържа редица съединения, включително различни киселини, ензими и масла, които дразнят стомаха.

2. Загуба на хранителни вещества

Учени от университета в Йокохама в Япония откриха, че кафето насърчава така наречения „празен стомах“, тоест храната преминава през стомаха по-бързо от необходимото. Когато храната няма достатъчно време, през което да остане в стомашно-чревния тракт, тялото ни не може да абсорбира необходимите витамини и минерали, което може да доведе до хранителни дефицити.

И отново – кафето без кофеин има същия ефект.

Освен това е известно, че кофеинът ускорява процеса на извеждане на течности от тялото чрез бъбреците, поради което често може да има позиви за ходене по малка нужда. Това не дава на бъбреците достатъчно време да абсорбират нужния калций, магнезий, цинк и други важни минерали.

Дефицитът на магнезий се счита за особено опасно състояние, което е свързано с много заболявания, като тревожност и депресия, астма, кръвни съсиреци, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, бъбречни заболявания, хронична умора, мигрена, безплодие, остеопороза и дори кариес.

Следобедното кафе носи наслада и релакс

3. Тревожност и депресия

Когато пиете кафе на празен стомах, това води до промени в настроението, раздразнителност, депресия и тревожност. Това се случва поради няколко причини:

– Кофеинът пречи на производството на серотонин – хормонът на радостта.

– Повишава се нивото на хормона на стреса кортизол, епинефрин и норепинефрин.

– Кофеинът влияе и на нивото на друго важно вещество – гама-аминомаслена киселина, която успокоява и намалява нивата на стрес. Той помага да се елиминират витамините от групата В и пречи на усвояването на останалите витамини. Витамините от група B играят важна роля за регулиране на настроението, релаксирането и намаляване на стреса.

Всичко това ни прави нервни, плахи и слаби.

4. Дехидратация

Кафето на празен стомах може да увеличи отделянето на вода от тялото, което е възможно да доведе до дехидратация.

Интересно е, че повечето хора реагират на дехидратацията, като пият още една чаша кафе и това само влошава състоянието.

5. Загуба на апетит

Ако сте свикнали да пиете кафе сутрин, но и да не ядете никаква храна, може да загубите апетита си.

Този ефект на кафето е добре известен, и това е една от причините то често да се използва като част от диетите за отслабване.

И докато кафето ефективно потиска апетита в определени часове на деня, не трябва да пренебрегвате закуската. Пропускайки първото хранене, можете да наддадете на килограми, като се опитате да компенсирате липсата на хранителни вещества следобед.

Специалистите препоръчват да пиете кафе, след като сте яли твърди храни.

Ако това не е възможно, добавете мляко или масло към кафето, за да помогнете на тялото ви да абсорбира витамините и хранителните вещества и да намали вредното въздействие на кафето на празен стомах.

Източник: med.vesti.ru

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *