БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Пестицид, използван и в България, уврежда мозъка на новородени

Установено е, че хлорпирифос и хлорпирифос метил имат ужасяващи ефекти върху новородените деца

пестициди снимка
Одобрението на пестицида в ЕС изтича през 2020 година

Хлорпирифос метил и хлорпирифос са вещества, използвани за защита на растенията от вредители, но са едни от най-опасните пестициди. Това е становището на експертите от ЕС. Тяхното мнение е, че няма приемлива доза от тези препарати. Те могат да увредят мозъка на новородено, ако майката е консумирала храни, третирани с препарата по време на бременност.

Пестицидът хлорпирифос е разработен през 60-те години на XX век в САЩ. В ЕС одобряват използването му през 1998 г. 8 от европейските страни обаче го забраняват още тогава. Това са: Латвия, Словения, Германия, Литва, Финландия, Швеция, Ирландия и Дания. Въпреки това, храна, която е третирана с пестицида, достига до крайния потребител в тези държави чрез внос от страни, в които е разрешено пръскането с въпросното вещество.

В ЕС най-много от препарата се използва в Испания. Отровното вещество се продава под най-различни наименования в България. Препарати като „Хлорисин”, „Агрия 1050+”, „Нуреле” се използват за предпазване от вредители при картофи, патладжани, овес, царевица, домати, цвекло, зеле и още много други.

Одобрението на пестицида в ЕС изтича през 2020 година. В изявление на (EFSA) Европейският орган по безопасност на храните се констатира, че препаратът не отговаря на критериите, нужни за повторно одобрение, защото може да увреди мозъка на новородените деца, както и да причини аутизъм след време.

Проучвания доказват, че през 1998 година пестицидът хлорпирифос е одобрен за употреба в Европейския съюз на база на едно-единствено изследване. То е било препоръчано от производителя на препарата. Въпреки че изследването е било сериозно критикувано, производителят отказва да се направи ново.

В момента се води ожесточена битка за милиарди между производителите на пестицида и еко активисти и изследователски общности.

„След години, когато видите детето да има огромни затруднения в училище, ще разберете, че колкото повече хлорпирифос се използва, толкова е по-лошо” казва проф. Филип Гранджейн от Харвард.

Има голяма вероятност пестицидът да бъде забранен за използване в ЕС от началото на 2020 г.

Източник: www.agronovinite.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Пестицид, използван и в България, уврежда мозъка на новородени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *