10 часа след лакиране на ноктите: Какво се случва с женския организъм?

Лакът за нокти съдържа доста вредни вещества

лак за нокти
10 часа след лакиране нивото на дифенил фосфат е 7 пъти над допустимата норма

Огромна част от продуктите, които ежедневно използваме, могат да имат негативен ефект върху здравето ни. Най-безобидните на пръв поглед продукти за красота понякога вредят сериозно…

Всеизвестен факт е, че прекалено честото лакиране кара ноктите да пожълтеят и ги изсушава… Но малко хора са наясно с факта, че лакирането може да навреди много по-сериозно на огранизма.

Навярно не е нужно тотално да спрете да се лакирате или да изхвърлите всичките си шишенца с лак, но е нужно да сте наясно със съставките, които могат да ви навредят.

Ето част от токсичните вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

Тоулен – това е разтворител, който запазва цвета на ноктите и им предава гладкост. Той може да има ефект върху централната нервна система и може да бъде причина за репродуктивни проблеми.

 

В големи количества може да ви докара главоболие и припадъци.

Формалдехид – вещесво, което се използва за повишаване на трайността на лака. При алергични хора контактът с безцветния газ може да им докара дерматит или химически изгаряния. Формалдехидът е силно токсичен и в най-тежките случаи може да е причина за конвулсии, нарушен сърдечен ритъм и рак.

Дибутилфталат – най-често използван за ароматизиране на лаковете.

 

Може да предизвика разстройства на ендокринната система, респираторни заболявания или гинекологични проблеми.

Проведен е експеримент, в който участват 24 жени. Проучването установява, че 6 часа след като се лакирали, при повечето от тях имало сериозно завишени нива на дифенил фосфат. Това е вещество, което се произвежда в процеса на метаболизма.

10 часа след лакирането резултатите са още по-лоши! При някои от дамите нивото на дифенил фосфат е 7 пъти над допустимата норма.

Учените казват, че резултатите са силно обезпокоителни.

За да избегнете вредите от лакирането, е препоръчително, когато закупувате шишенце лак, да обръщате внимание на следните обозначения.

„5-free” – най-добрият възможен вариант. Продуктите с това обозначение не съдържат формалдехид, дибутилфталат, толуен и камфор.

„3 – free” – това означава, че в този продукт няма формалдехид, толуен и дибутилфталат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *