ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 изследвания, които трябва да се направят, ако не можете да отслабнете

Неблагополучните опити за отслабване могат да се дължат на ендокринни нарушения

отслабнете
За да отслабнете трябва да сте наясно със здравословното си състояние

Днес ще говорим за изследвания, които трябва да се направят от онези, които дълго и безуспешно се опитват да отслабнат

Почти всеки от нас поне веднъж си е мислил, че параметрите на тялото се нуждаят от корекция. Като начин за решаване на проблема обикновено е един от най-разпространените – да се спазват диети. Малко хора се консултират с лекари: смята се, че за да се загубят няколко килограма, специализираната помощ не е необходима. За съжаление, не всички постигат положителен резултат.

Ако не можете да отслабнете, препоръчително е да направите тези 10 излседвания

Подготовката на оптимална диета е доста сложен въпрос, който изисква професионален подход. Освен това е малко вероятно да се отървем от наднорменото тегло само с помощта на ограничения на храните: правилното хранене трябва да се комбинира с разумно физическо натоварване.

Но се случва така, че жената използва препоръките на специалистите, стриктно следва съветите им, а усилията все още не дават резултат. Тази ситуация може да се дължи на ендокринни нарушения. Днес ще говорим за изследвания, които трябва да се направят, за да е ясно, че няма здравословна причина за трупането на килограми.

Тироксин и трийодтиронин

Тироидните хормони тироксин (Т3) и трийодтиронин (Т4) участват пряко в метаболитните процеси, регулират тяхната интензивност и скорост. Отклоненията в концентрацията на тироксин и трийодтиронин от нормата в някои случаи водят до неконтролирано увеличаване на теглото.

Тироид стимулиращ хормон – Thyreotropin

Тироид-стимулиращият хормон (TSH) се произвежда от хипофизната жлеза. Регулира дейността на щитовидната жлеза и от нея зависи процеса на производство на хормони Т3 и Т4. Ниските нива на TSH в кръвта водят до хипотиреоидизъм, един от симптомите на който е затлъстяването.

ти лайФ
ТИ ЛАЙФ – Ефективната формула за щитовидната жлеза и сърцето

Ниво на кръвна захар

Концентрацията на глюкоза в кръвта на здравия човек е променлива. Нейните стойности могат да варират в зависимост от пола и възрастта, времето на деня, физическото натоварване, храненето и дори от стреса, на който е подложен човек. Глюкозният тест трябва да се прави на празен стомах. Ако резултатът надвишава 6 mmol на 1 литър, това показва проблеми с въглехидратния метаболизъм и висок риск от развитие на диабет (или съществуващ захарен диабет), който често се придружава от увеличаване на теглото.

Гликозилиран хемоглобин

Определянето на нивото на гликирания хемоглобин дава представа за абсорбцията на захарите в организма за дълъг период от време (обикновено 3 месеца). Концентрацията на този протеин в кръвта, която не надвишава 5,9%, се счита за нормална. Съдържанието на гликиран хемоглобин над 8% обикновено се наблюдава при пациенти с диабет. При високо ниво на гликиран хемоглобин, опитите за отслабване с помощта на диети не само не успяват – те могат да бъдат вредни за здравето.

Какви изследвания трябва да си направите, за да отслабнете?

Инсулин

Инсулинът е хормон на панкреаса, който регулира метаболизма на въглехидратите. Повишената концентрация на инсулин в кръвта води до прекомерен апетит, а също така активира образуването на мастни депа. Естествено, това създава висок риск от затлъстяване.

Тест за глюкозна толерантност

Резултатът от това проучване показва колко бързо тялото абсорбира глюкозата. Процедурата се извършва на празен стомах и включва няколко етапа. Първо, на пациентът се измерва нивото на глюкозата в кръвта и му предлага да изпие чаша сладка вода. След това тестът се повтаря след 30, 60 и 90 минути и се прави график, чрез който може да се оцени постепенното намаляване на концентрацията на глюкоза. Отклонението на получените показатели от стандарта показва наличието на латентен диабет или преддиабетично състояние.

Естрадиол

Излишното тегло може да се дължи на високите нива на хормони, отговорни за развитието на подкожна мастна тъкан. Едно от тези вещества е естрадиол. Той регулира формирането на женски вторични сексуални характеристики, участва в образуването на менструалния цикъл. Излишъкът от естрадиол в кръвта предизвиква ускорено отлагане на мазнини в корема и бедрата, което е характерно за женското тяло (женско затлъстяване).

Кортизол

Кортизолът е надбъбречен хормон, който участва активно в регулирането на енергийните процеси. Той е отговорен за реакцията на организма към стреса, който също се изразява в отделянето на енергия, съхранявана в мастната тъкан и нейното прехвърляне към органи и тъкани. Ниските нива на кортизол в кръвта водят до инхибиране на процесите от този вид и образуването на излишните мастни резерви.

Тестостерон

Това е един от основните мъжки хормони, но присъства и в тялото на жената. Балансът на тестостерон и естрадиол определя нормалното функциониране на женската репродуктивна система. Както излишъкът, така и липсата на мъжки хормон обикновено стават причина за неуспехите на метаболитните процеси, което води до натрупване на излишно тегло.

Фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони

Лутеинизиращите (LH) и фоликулостимулиращите (FSH) хормони се произвеждат в хипофизната жлеза и регулират функцията на яйчниците. Ако жената спечели свръх тегло в съчетание с менструални нарушения, това може да е индикация за дисбаланс на FSH и LH в кръвта. Ендокринната система на човешкото тяло е чувствителна към всякакви промени в храненето и начина на живот. Когато ендокринните жлези не работят правилно, може да бъде не само безполезно да се борим с наднорменото тегло с диети и спорт, но и опасно. Ако опитите за отслабване не носят резултати, трябва да се консултирате с ендокринолог и да направите тестове за хормони. Ако се установи, че причината за наднорменото тегло заради хормонален дисбаланс, това ще бъде повод за назначаване на подходяща терапия и ефективно отстраняване на излишните килограми.

Източник: neboleem.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *