Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“ овладяват острия инсулт с високотехнологично лечение

Във варненската болница прилагат нов, модерен метод за овладяване на състоянието и предотвратяване на инвалидизиращите последици от острия инсулт

Симптомите на инсулт се появяват внезапно

Лекарите от УМБАЛ „Св. Марина“ използват високотехнологичното лечение, което има за цел да предотврати усложненията от прекаран инсулт.

Проф. д-р Силва Андонова, началник на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна обясни, че на всеки половин час пациент с инсулт, който е можел да бъде спасен, се инвалидизира необратимо или губи живота си, защото е бил лекуван в болница, в която не се прилага специфично диференцирано лечение при показания на съответния болен.

Мултидисциплинарният подход, приложен при пациенти с остър исхемичен инсулт води до по-добър клиничен изход от болестта.

Статистическите данни от изминалата година са стряскащи: броят на хоспитализираните пациенти през 2018 г. е 57 802. 52 205 от тях са с мозъчен инфаркт, 3 609 с вътремозъчен кръвоизлив, 551 със субарахноидален кръвоизлив. 1437 са били с неуточнена етиология. Диференцирано лечение чрез интравенозна тромболиза е проведено при 748 пациенти с остър исхемичен инсулт. Проведена е ангиопластика или хирургична интервенция при 75 болни с хеморагичен инсулт и при 94 болни с мозъчен инфаркт.

Проф. д-р Силва Андонова

И ето я фаталната разлика – от 57 802 хора, които са получили инсулт, само 12 122 са лекувани в интензивно отделение.

През 2013-та година във варненската болница е създадено Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти. Отделението е специализиран център с обособени легла, предлагащи интердисциплинарно лечение на инсулти чрез терапия, насочена към острия инсулт и придружена с ранна рехабилитация.

Известни са видовете организации и структурите за лечение на острия инсулт, налице е концепция за разкриване на профилирани отделения за лечение на острия инсулт, заложени и в Националния консенсус за профилактика, диагноза, лечение и рехабилитация на мозъчно съдовите заболявания, но на практика в България все още структурирането на такива звена не е рутинна практика.“, казва проф. Андонова.

Диференцираното лечение на острия исхемичен инсулт е важно, не само защото е животоспасяващо, но и тъй като дава много добри резултати при възстановяването

Колкото по-навреме бъде откаран пациента, толкова по-скоро ще му бъде приложена интравенозна тромболиза и/или тромбаспирация и/или механична тромбектомия.

Високотехнологичният мозъчносъдов център провежда специализирано диференцирано лечение, тъй като болницата да разполага с интензивно отделение, КТ скенер 24 часа/7 дни в седмицата/365 дни в годината, клинична лаборатория и леглова база за настаняване на пациентите с инсулт. В „Св. Марина“ има обучени екипи за провеждане на лечение с rt-PA и възможност за провеждане на ендоваскуларно лечение – обособен мултидисциплинарен екип от невролог, интервенционален рентгенолог/невролог/неврохирург, анестезиолог, както и специалист – неврлолог, който ръководи терапевтичния процес.

В резултат на непрекъснатото обучение на медицински специалисти от различни звена, в УМБАЛ „Св. Марина“ расте броят на болните с остър исхемичен инсулт, лекувани с тромболиза. От три години в Университетската болница във Варна функционира високотехнологичен мозъчно съдов център, в който се провежда и ендоваскуларно лечение на пациентите с остър мозъчно съдов инсулт.“, казва още проф. Андонова.

[box type=“shadow“ ]Проф. д-р Силва Андонова – Атанасова, д.м.н.

Катедра: Нервни болести и невронауки

Е-поща: silva.andonova@mu-varna.bg

Телефон: 052/ 978 540 [/box] [tabs type=“horizontal“][tabs_head][tab_title][/tab_title][/tabs_head][/tabs]

Източник: svetamarina.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *