Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетоложката Мелиса Рамос обяснява всичко за модерната кето диета

Спазването на кето диета не е за всеки. Има ли полза от този ограничителен режим на хранене, или това е просто поредната модерна диета?

Банан или ягода? Картофи или авокадо? Кроасан или сирене? Тези, които се придържат към кето диета, едва ли биват измъчвани от такива въпроси, защото те отказват въглехидратите и се хранят преди всичко с мазнини. Какво дава и какво отнема този стил на хранене ще разберем днес.

Довиждане въглехидрати, добре дошли мазнини!

А, да – някои белтъчини също са добре дошли. Така, в опростена форма, можете да формулирате значението на кето диетата, която сега е особено актуална. Ако не сте чували за нея, е време да се запознаете, защото тези, които са преминали към този вид хранене, гарантират, че идеалната фигура и перфектното благополучие ще станат ваши постоянни спътници.

Диетоложката Мелиса Рамос

Диетоложката Мелиса Рамос, в своята книга „Кето диета за начинаещи“, обяснява как работи кето диетата и дали наистина трябва да забравите вкуса на картофите, бананите, макаронените изделия и други храни с високо съдържание на въглехидрати, или тази тенденция не е за всеки.

Как работи?

Когато ядете много мазнини и протеини и намалявате приема на въглехидрати, тялото ви се възстановява и започва да трансформира същите тези мазнини, включително тези от мастни натрупвания, и протеини в кетонни тела (кетони), като по този начин извлича енергия. Този метаболитен процес се нарича кетоза.

Кето диетата допринася за загуба на тегло, енергизира и позволява на човек да остане сит по-дълго време. Тайната на повишеното насищане и високото енергийно ниво се състои в това, че повечето калории влизат в тялото с мазнините, които са много питателни и бавно се усвояват. В резултат на това, хората, които следват кето диетата консумират по-малко калории, защото те не изпитват гладни пристъп. Затова вече няма нужда да ядат нито толкова много, нито толкова често.

Колко време трябва да се спазва кето диетата?

Основната цел на кето диетата е непрекъснато да се поддържа в състояние на естествена кетоза. Обикновено пълната кето адаптация отнема около четири до осем седмици. След това време нивото на гликоген (глюкоза, съхранявана в мускулите и черния дроб) ще намалее, излишната вода ще напусне тялото, мускулната издръжливост ще се увеличи, а човек ще почувства силен прилив на енергия. Ако по една или друга причина консумирате въглехидрати и излезете от състоянието на кетоза, бързо ще върнете организма в предишното му състояние. В допълнение, както показва практиката, кето-адаптираните хора остават в кетоза, като консумират само 50 грама въглехидрати на ден.

Как да разберем, че кето диетата върви по план?

Когато започнете да спазвате кето диета за първи път и ядете предимно храни с ниско съдържание на въглехидрати, ще трябва да следите състоянието си на кетоза. Така получавате допълнителна „такса доверие“ и ще знаете точно какво правите правилно, какво не е наред и дали трябва да предприемете някакви промени в диетата.

Най-простият тест е наличието на така нареченото кетоново дишане. Няколко дни, след като сте започнали да спазвате диетата, ще усетите плодов, леко кисел или дори метален вкус в устата си. Каква е причината? Докато сте в кетоза, тялото ви синтезира кетонни тела: ацетон, ацетоацетат и бета-хидроксибутират. Ацетонът се екскретира в урината и дишането, което е причината за появата на „кетоново дишане“. Като правило неприятният вкус и мирис от устата намаляват след няколко седмици.

Има ли някакви странични ефекти от този вид хранене?

Намаляването на дела на въглехидратите провокира намаляване нивата на инсулин в кръвта, в резултат на което бъбреците получават сигнал за освобождаване на излишния натрий. В периода между намаляване приема на натрий и измиване на излишната утайка, тялото ви започва да отделя повече карбонати, отколкото обикновено, в резултат на което нивото на натрий и други електролити пада.

Когато това се случи, може да изпитате умора, главоболие, кашлица, хрема, раздразнителност и гадене. Това състояние се нарича „кето треска“. Важно е да се разбере, че причината за появата му не е грипен вирус. Такава треска не е опасна и не е заразна. Името в този случай отразява само сходството на симптомите. Когато се появят признаци на неразположение, много хора се плашат, мислейки, че кето диетата е повлияла неблагоприятно върху тяхното здраве, и те започват да ядат отново въглехидрати. Всъщност, кето треската е знак за това че тялото ви най-накрая се прочиства от захарта, въглехидратите и промишлените храни и се възстановява, за да започне да използва мазнините като източник на енергия. Обикновено това състояние продължава само няколко дни, колко време е необходимо да се адаптира организма. Възможно е да се облекчи състоянието чрез включване на повече натрий и електролити в диетата.

Защо трябва да пиете много по време на кето диетата?

В началото на кето диетата е важно да се пие много вода. Ако посещенията ви в тоалетната са значително по-чести, не се притеснявайте, това е нормално! Честото уриниране се дължи на факта, че сте извадили от диетата си вредните храни и сте ги заменили с естествени източници на енергия. Готовите храни съдържат големи количества натрий, така че драстичната промяна в храненето води до драстично намаляване консумацията на този микроелемент.

Какви продукти подлежат на строга забрана?

Започвайки всяка диетата, вие практически сте обречени на неуспех, ако имате някаква съблазнителна храна в кухнята. Не забравяйте: по-малко изкушения – повече шанс за успех. Затова е задължително да се отървете от следните продукти:

– зърнени храни, макаронени изделия, ориз, картофи, царевица, овесени ядки, киноа, брашно, хляб, гевреци, солети, гризини, хляб, рула и кроасани;

– рафинирана захар, газирани напитки, плодови сокове, мляко, десерти, сладкиши, дребни сладки, млечен шоколад, торти;

– боб, грах, леща;

– полиненаситени мазнини и масла, подложени на промишлена обработка. Това са повечето растителни масла, включително слънчогледовото, шафрановото, рапично, соево, царевично и маслото от гроздови семки;

– транс-мазнини, като сладкарски мазнини и маргарин, т.е. всички продукти с опаковки, които съдържат думите „хидрогенирани“ или „частично хидрогенирани“. Качественият зехтин е съвместим с кето диетата и винаги трябва да ви е под ръка;

– плодове с високо съдържание на въглехидрати: банани, фурми, грозде, манго, ябълки и т.н. Също така, всички сушени плодове, включително стафидите, трябва да се изхвърлят от менюто.

Какво мога да ям?

Кето диетата позволява използването на всякакъв вид месо: пилешко, говеждо, агнешко, свинско, пуешко, дивечово и др. Можете и трябва да ядете пилешка кожа и месо. Подходяща е също така качествената риба и морските дарове. Не забравяйте яйцата! Разрешено е да се ядат всякакви зеленчуци без скорбяла, включително броколи, аспержи, гъби, краставици, маруля, лук, чушки, домати, чесън (в малки количества), брюкселско зеле, тиквички, патладжани, маслини тиквички и карфиол. Всеки ден можете да ядете малко количество плодове, като ягоди, малини, боровинки и къпини. Сок от лимон и лайм ще придадат на вашите ястия изтънчен вкус и аромат. Авокадото почти не съдържа въглехидрати, но пък има достатъчно количество здравословни мазнини. Яжте пълномаслени млечни продукти, като масло, заквасена сметана, бита сметана, сирене, крема сирене и неподсладено кисело мляко. Бадемовото и кокосовото мляко също са разрешени. Олиото от авокадо, маслина, сметаната, беконът и шунката могат да се ядат и да се използват за приготвяне на различни видове ястия.

Източник: dietdoctor.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *