Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Валтер Лонго: Цикличното псевдоладуване възстановява клетките на тялото

Фенове на алтернативната медицина са уверени, че с помощта на гладуването, животът може да бъде удължен и здравето може да бъде подобрено

Предполага се, че гладът допринася за отстраняването на токсините от тялото.

Въпреки това, лекарите смятат, че гладуването е опасно начинание, което може да унищожи жизнено важни органи. Възможно ли е да се извлекат ползи от глада, без страх от последици за здравето?

Ето какво е мнението на Валтер Лонго, професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и директор на Институт по дълголетието USC.

Пет дни в месеца

Как започна проучването ви?

Валтер Лонго: Добре известният американски диетолог Рей Лотфорд ме накара да се интересувам от глада. Той публикува изследванията си за намаляване дневния прием на калории. Заедно с група учени Лотфорд направи различни експерименти в тази област, включително и глад, чрез който се достига точката на крайно изтощение. Тогава си зададох въпроса: „Как може да се възползваме от всички предимства на намаляването приема на калории, и в същото време да се избегнат недостатъците на глада?“

След като изучих изследванията на Лотфорд, аз се обърнах към процеса на гладуване по отношение на молекулярната биология.

Каква е същността на вашия метод?

Валтер Лонго: Основната ми идея е периодите на ограничения да бъдат доста кратки и ефектът от тях трябва да се запази възможно най-дълго. Диетата ми трае само пет дни в месеца. През този период не е нужно да се отказвате напълно от храната, просто трябва да намалите броя на калориите и да изберете правилните храни, които ще помогнат на тялото да се очисти отвътре.

А какви са тези продукти?

Валтер Лонго: В диетата ми има много малко протеини и много растителни мазнини (предимно ядки и зехтин). Що се отнася до въглехидратите, техният брой може да се нарече среден, но източниците трябва да бъдат предимно зеленчуци, а не хляб и зърнени храни. В допълнение, в продължение на пет дни трябва постепенно да се намали дневният прием на калории.

В първите дни тя е 1800 ккал, след това 1600 ккал и до края на клиничното хранене трябва да достигнете 1100 ккал на ден

По този начин се постига едно псевдогладуване, което има ефект само ако се прави циклично и редовно. След като разтоварването приключи, можете да се върнете към нормалната си диета.

Валтер Лонго

Има ли вашето псевдогладуване на равни интервали от време противопоказания?

Валтер Лонго: Рисковано е да се започне такава диета, ако човек има диабет (независимо от вида му). Ето защо, ако имате някакви проблеми със захарта в кръвта, преди да започнете разтоварването, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар.

Ами ако спортуваме активно? Знае се, че спортистите имат нужда от повече калории…

Валтер Лонго: Дори професионалните спортисти се придържат към цикличното гладуване. Проведохме специални проучвания сред спортисти, които се подготвяха за различни състезания. След края на диетата се забелязва, че мускулите им се възстановяват и регенерират много по-бързо от преди. Просто не е нужно да започнете глад в навечерието на важни състезания. Винаги казвам на спортистите, че тази диета ще помогне. Но просто трябва да се започне месец преди състезанието.

За всички възрасти

Има ли възрастова граница диетата?

Валтер Лонго: Трябва да кажа, че техниката ми работи независимо от възрастта. Положителният ефект се наблюдава във всички мои отделения, а това са хора на възраст от 20 до 70 години.

Сега правим тестове с по-възрастна група хора, страдащи от болестта на Алцхаймер. За тях ние леко променихме диетата, добавяйки повече въглехидрати. И наистина се надявам, че диетата ще може да започне регенеративните процеси в техните тела, както и че ще има положително въздействие върху здравето на възрастните хора. Ще проведем същото изследване и с деца. Вече имахме клинични проучвания с подрастващи на възраст 11–12 години, които страдаха от затлъстяване или бяха с наднормено тегло. Експериментите показват много добри резултати. Децата не само се връщаха към нормалното си тегло, но и го задържаха.

Колко често препоръчвате да се придържаме към цикличното гладуване?

Валтер Лонго: Всичко зависи от индивида. Например, на човек с наднормено тегло, бих препоръчал да следва тази диета всеки месец, докато възстанови добрата форма на своята фигура. Но на професионален спортист, чието тяло е в перфектно състояние, бих препоръчал да предприеме такова разтоварване на всеки 6 месеца.

Запазва постигнатото

Колко време ще продължи положителното въздействие на цикличното псевдогладуване?

Валтер Лонго: В процеса на изследване установихме, че 60% от хората са имали положителен ефект 3 месеца след диетата, но след шест месеца почти са изчезнали. Ето защо, от време на време, курсът на гладуване трябва да се повтаря дори и от тези, които нямат проблеми с наднорменото тегло.

Как, след едно такова частично гладуване, да се върнем към нормалната си диета? Има ли преходен период и какво препоръчвате да се яде по това време?

Валтер Лонго: Да, има преходен период, но той е много кратък и продължава само 24 часа. През този ден не яжте нищо висококалорично. По-добре е да започнете с ориз и зеленчуци. Препоръчително е да се включат и бистри зеленчукови супи. И след ден можете да ядете както преди. Но аз бих препоръчал да се опитате да се придържате към здравословното хранене поне още два-три дни, така че положителният ефект от разтоварването да остане колкото е възможно по-дълго.

Интервюто взе Олеся Тихонова за aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *