ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нов апарат лови рак в най-ранния стадий

В Александровска болница в София е на разположение нова апаратура, която лови рака още в зародиш

Уредът се намира в Александровска болница, а с него могат да се и прегледжат деца, каза д-р Валерия Хаджийска, Клиника по нуклеарна медицина

С помощта на новата техника ще могат да се изследват и деца. Най-малкият пациент досега е на една година.

Последното поколение ПЕТ/КТ апарат с възможност за провеждане на всички видове изследвания, вече работи в УМБАЛ „Александровска“. Той се намира в Клиниката по нуклеарна медицина. Апаратът вече функционира и всеки, който се нуждае от ранна диагностика на рака може да се възползва от него. Капацитетът му е около 25 пациенти на ден. Медиците споделят, че на седмица се преглеждат около 4 деца. Специалистите от Клиниката по нуклеарна медицина в „Александровска“ казват за новия скенер, че уникален. Уникален е, защото има специфична детекторна система за получаване на много качествени образи.

Новият ПЕТ/КТ апарат е много щадящ за пациентите

Кристалният образ става наличен с 50% по-малко лъчево натоварване, в сравнение с други подобни апарати, обяснява доц. Хаджийска от клиниката по Нуклеарна медицина. Инжектираната доза, която е нужна, за да се получи образ, е наполовина. При компютърно томографската част пък, преимуществата са други, но също значими. 32 детекторната ситема, която притежава този уред го прави на практика единствения от този вид хибридни апарати у нас. А това води и до 40 % по-малко лъчево натоварване за пациентите.

Александровска и болницата във Варна са единствените места, на които могат да бъдат прегледани деца с ПЕТ- скенер, апарат притежаващ и две други способности.

По време на изследването с обикновен скенер, което трае около 25 минути, се получават сенки върху образа. Тези сенки са резултат от дишането на пациента. Невъзможно е да се преустанови дишането за този период от време.

„При почти всички пет-апарати движението на сърцето и на дишането, провокират появата на артефакти, което е основен проблем на тези апарати. Тук обаче има система за кореция.“, каза д-р Валерия Хаджийска от Клиниката по нуклеарна медицина.

„Апаратурата е снабдена със система, наречена Q.Clear, която прави възможно да се виждат много по-малки неща, и то в много по-ранна фаза, категорична е доц. Хаджийска.

По този начин специалистите имат възможност да открият и най-малките лезии на белия и на черния.

Друга технология пък подобрява проследяването на лечението на онкологично болните

технологията се нарича подобрен количествен анализ на натрупванията на радиофармацевтика в патологичните находки. С нейна помощ се разчитат резултатите от проведената химиотерепия и лъчетерапия по време на лечението.

За да може да се направи изследване на малките пациенти, е нужен и екип от анестезиолози, които приспиват малчуганите, обясява доц. Хаджийска. В болницата помощ могат да намерят пациенти от цялата страна, като изследването е по НЗОК. Апаратът е с намалена продължителност на изследването, което означава, че на ден може дори 25 пациенти да се изследват.

Ние комбинираме двата типа изследване, казва доц. Хаджийска. Освен радиофармацевтика инжектира ме и интревенозен констраст, както е при стандаратните компютър томографски изследвания. По този начин се получава цялостно телесно изображение, което дава възможност лекарите само с едно изследване да поставят точната диагноза.

[box type=“shadow“ ]Клиника по нуклеарна медицина

УМБАЛ ”Александровска” ЕАД, ул. „Здраве“ № 2 София 1431

Началник клиника – Тел.: 02/ 9230 695

Справки – Тел.: 02/ 9230 561

Кабинети – Тел.: 02/ 9230 582,  Тел.: 02/ 9230 797,  Тел.: 02/ 9230 854[/box]

***

[box type=“shadow“ ]Александровска болница, град София, бул. „Св. Георги Софийски“ №1 факс: 02/ 9230 646, регистратура ДКБ: 02/ 9230 592 e-mail: umbal.alexandrovska@gmail.com Спешен център: 02/ 9230 389[/box]

Източници: alexandrovska.com, clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *