Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важен полу-витамин: Какво е холин и защо е необходим за здравето на човека?

Малко хора знаят какво е холин. Още по-малко са чували за него. Но холинът, който дори не се счита за витамин, играе решаваща роля в дейността на човешкото тяло


От статията ще разберете какво е холин, защо е важен за здравето и с какви продукти човек може да си го набави.

Формално, холинът се нарича „витаминоподобна субстанция“. Но това, че е подобен на нещо, не го прави по-малко значителен. Например, холинът е важен за мозъка да работи по-добре, а в напреднала възраст ще ни предпази от болест на Алцхаймер.

Неотдавна беше публикувано проучване, което показва особеното значение на холина по време на развитието на плода. Ако майката получи достатъчно холин по време на бременност и кърмене, тогава не само децата й, но и внуците й ще имат здрави мозъци. Учените от университета в Аризона провели това проучване върху мишки, генетично предразположени към болестта на Алцхаймер, но те са убедени, че резултатите са приложими и за хората. Благодарение на холина, мишките се раждат почти умни: те изпълниха тестовете си за ориентация и запомниха информацията по-добре.

Лекарство за мозъка?

Още по-рано беше доказано, че при хората холинът подобрява концентрацията и паметта, коригира настроението, намалява раздразнителността и апатията и активира мисловните процеси. Това се дължи на няколко фактора. Първо, холинът е част от един от основните невротрансмитери – ацетилхолин. Благодарение на него сигналите се предават както между невроните (нервните клетки), така и от нервните клетки към мускулите. Благодарение на холина ние мислим, говорим, движим се. Той, също така, играе решаваща роля в регулиране работата на почти всички вътрешни органи.

На второ място, холинът е важен за образуването на така наречения хипокамп (seahorse). Тази област на мозъка е отговорна за паметта и способността за учене.

Трето, холинът е част от сфингомиелина. Това е основен компонент на миелиновата обвивка. Тя покрива нервните влакна като изолация – електрически проводници. И функцията му е една и съща – да се предотврати „затварянето“ на нервните импулси.

Глобален играч

До тук стана дума само за ролята на холина за работата на мозъка и нервната система. Но той играе глобална роля в цялото тяло. Холинът е част от фосфолипидите. Тези вещества са в черупката на всяка клетка на нашето тяло. Те играят голяма роля в пропускливостта на тази мембрана, което е изключително важно за нормалното функциониране на клетките.

Освен това, холинът влияе върху метаболизма на мазнините, като допринася за тяхното използване. И следователно, когато холинът не е достатъчен в организма, телесното тегло се повишава, развива се хепатоза (чернодробно затлъстяване) и се повишава нивото на холестерола в кръвта. Това са всички признаци на дефицит на холин в диетата. Лецитините (холиновите естери) играят важна роля в защитата на кръвоносните съдове от атеросклероза и следователно от коронарна болест на сърцето, инфаркти, инсулти и други съдови заболявания. По същия начин, холинът предпазва от хепатит и цироза на черния дроб.

И накрая, холинът е необходим за образуването на повърхностноактивни вещества в белите дробове: благодарение на това вещество те не се срутват, остават ефирни. Само в това състояние белите дробове могат да изпълнят функцията си: да наситят кръвта с кислород от въздуха и да премахнат въглеродния диоксид от кръвта.

Не е изненадващо, че в началото това важно вещество за организма вещество се счита за витамин. Холинът е познат още и като „витамин В4„. Но след време е бил „понижен“ и е започнал да се смята за полу-витамин. Той се отличава от витамините поради факта, че тялото ни може да произвежда холин самостоятелно. Но то го синтезира в недостатъчни количества, защото холинът, подобно на витамините, трябва да се получи от храната. Дневен прием – 0.5-1 грама. Можете и да предозирате с холин – вреда за организма няма да има. Вярно е, че ако започнете да го консумирате в по-големи количества, ще усетите миризмата на риба. Този страничен ефект се нарича Синдром на рибената миризма.

Богати на холин храни

Продукт – Съдържание на холин мг/100 гр.

Пилешки яйца – 251

Жълтък – 800

Яйца от пъдпъдъци – 507

Пилешки дроб – 290

Пиле с кожа – 65.8

Пиле без кожа – 78.7

Синап (семена) – 123

Пшеничен зародиш – 153

Кафе без кофеин – 102

Скариди – 70.6

Риба треска – 83.6

Сьомга – 65.5

Фъстъци (сурови) – 52.7

Соеви зърна – 116

Овесени ядки – 58.6

Пшенични трици – 74.4

Ориз – 85

Царевица (млечна зрялост) – 71

Телешки дроб – 418,2

Постно говеждо месо – 79-82.4

Говежди бъбреци – 320

Свинско месо – 75

Агнешко месо – 90

Майонеза (домашна) – 45

Броколи, карфиол – 39-40

Шоколад (черен) – 46

Мляко и млечни продукти (сметана, млечни продукти, извара) – 24-50

Хлебната пшеница (колкото по-ниско е нивото на брашното, толкова повече) – 38-61

Тестени изделия – 52

Пуешко месо – 139

Патица – 119

Домати, доматено пюре, кетчуп, спанак, грах, фасул, тофу (соево сирене) – 20-30

По колко на ден?

Макар предозирането с холин да се счита за безопасно, добре е да се знае какви са дневните нужди за различните възрастови групи.

[highlight]0–6 месеца: 125 мг. на ден
7–12 месеца: 150 мг. на ден
1–3 години: 200 мг. на ден
4-8 години: 250 мг. на ден
9–13 години: 375 мг. на ден
14–19 години: 400 мг. на ден за жени и 550 мг. на ден за мъже
Възрастни жени: 425 мг. на ден
Възрастни мъже: 550 мг. на ден
Кърмещи жени: 550 мг. на ден
Бременни жени: 450 мг. на ден[/highlight]

 

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *