Болестта на Алцхаймер- как да я разпознаем и да се предпазим от нея?

Болестта на Алцхаймер е заболяване, което разрушава мозъчните клетки по един бавен и коварен начин. По принцип засяга хора над 60-годишна възраст, но може да се наблюдава и при по-млади пациенти

Болестта на Алцхаймер засяга паметта и умственото функциониране. Възникват нарушения, които влошават неговата когнитивна система, променят езика му, нарушават действията му. С напредване на болестта, пациентът не може да извършва ежедневни задачи като преобличане или приготвяне на ястие. Освен това е склонен към психо-поведенчески прояви като тревожност или депресия.

хипокампусПричини
Засега не се знаят всички причини за възникването на болестта на Алцхаймер. Болестта представлява постепенно и неизбежно унищожаване на малка част от мозъка- хипокампус. Хипокампусът представлява центъра на паметта. Благодарение на него осъществяваме движенията на организма в средата. При Алцхаймер, това е първата част от мозъка, която се засяга и именно заради това първите признаци биват загуба на паметта. Малко по малко тази област от мозъка се унищожава. Постепенно и нервните клетки умират.

Симптоми

Симптомите на болестта на Алцхаймер не са постоянни и се променят във времето. В ранния стадий на заболяването когнитивните разстройства се развиват толкова бавно, че стават трудни за откриване. На вид могат да изглеждат доброкачествени. Пациентите имат частично съзнание. Могат да забравят много важно събитие и изведнъж да си го припомнят. Друг вариант е, пациентът да бъде на определено място, да знае къде е и внезапно да загуби своята яснота. Начинът им на живот е епизодичен. Докато присъстват техните близки е много по-голям шанса да ги „върнат в реалния“ свят. В крайна сметка болестта оказва влияние върху общото състояние. Наблюдават се проблеми като хранително разстройство и проблеми с преглъщането. Това води до значителна загуба на телесни килограми. Малко по малко пациентът става все по-лек, а имунната му защита намалява значително. Появата на инфекциозни заболявания често е причина за неговата смърт.
алцхаймер

Загуба на памет
На всеки се случва да забрави понякога, например къде e паркирана колата, но след това да се сети. Разликата с пациенти, страдащи от Алцхаймер е, че паметта не се връща.
Промяна в характера
Отначало се приема за депресия, но не е така. Пациентът променя характера си. Става коренната противоположност, на това което е бил. Изгубва се желание за всякакъв вид активност.
Трудности в ежедневието
Цялостното хранене става трудно да се подготви. Смятането се превръща в проблем.
Проблеми с изказването
Думите започват да се заместват една с друга и така речта става неразбираема.

Много малко са хората, които сами решават да се прегледат, страхувайки се от болестта на Алцхаймер

болестта на алцхаймерВ повечето случаи жената, децата или приятели са тези, които принуждават страдащия. Самият пациент започва да се затваря в себе си, а самата забрава не го безпокои много. Защото забравя, че е забравил.
Лечението на болестта продължава да се проучва. Засега съществуват само лекарства, които забавят развитието. Стремят се да се борят срещу възбуда, депресивни състояния, халюцинации, проблеми със съня.
Има два основни вида лечение на Алцхаймер с лекарства:
Антихолинестеразно инхибитори. Те се предписват в леки или умерени форми. Те инхибират разграждането на ацетилхолин- невротрансмитер, участващ в паметта. Невроните продължават да се влошават, но по-бавно.
Антиглутамат– предписва се в тежки или умерени форми на болестта. Инхибира глутамат-невротрансмитер, който когато се отглежда в излишък, става токсичен за нервните клетки и води до загуба на паметта.

Професор Беноат Уазиер споделя:

„Жените са по-често засегнати от мъжете. Депресираните хора също имат по-голям шанс от развитие на болестта. Колкото е по-ниско интелектуалното ниво, толкова са по-големи рисковете. Общопрактикуващ лекар може да открие болестта от прости тестове. Именно поради тази причина е много важно да се правят редовно изследвания и консултации със специалист. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-бързо ще се възстанови пациента.“

кафеКафето може да има защитен ефект срещу развитието на болестта на Алцхаймер.
Проучване в лаборатория показва, че кофеинът може да има защитен ефект върху паметта и някои заболявания в мозъка. Изследването, извършено върху трансгенни мишки, показва, че редовната консумация би предотвратила развитието на дефицит на паметта. По-точно, това би предотвратило някои модификации в Тау протеина, който е важен елемент в изследването.

Източник:onmeda.fr

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс се препоръчва при проблеми с паметта и концентрацията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *