Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеопат отговаря на въпроса защо има хрущене в челюстта

Владимир Животов – лекар-остеопат обяснява причините за кризата и болката в ставата и хрущенето в челюстта

Често хората, широко (или дори едва-едва) отваряйки устата си, отбелязват хрущене, щракване и болезненост в челюстната става. Понякога, поради неизвестни на тях причини, не могат напълно да отворят устата си. Защо се случва това и как да се възстанови мобилността на челюстната става?

Владимир Животов – лекар-остеопат

Остеопатичен поглед: защо има хрущене в челюстта?

Преди всичко трябва да се отбележи, че ако има проблеми с функционирането на долната челюст, тя в повечето случаи е здрава. Случва се така, че има някои увреждания на самата челюст, например, при фрактура или при наличието на тумор, но това е доста рядко срещан проблем.

Долната челюст е самостоятелна, отделна кост, която с помощта на мускулите и сухожилията се „суспендира” към основата на черепа. Връзката ѝ с черепа не е твърда, тя се извършва с помощта на меките тъкани.

Долната челюст има ставни глави – една от дясната и една от лявата страна, които са разположени в ставните кухини на темпоралните кости , и следователно положението на долната челюст зависи директно от положението на темпоралните кости.

Ако те са разположени правилно и ставните кухини са симетрични, тогава положението на долната челюст ще бъде нормално. Ако темпоралните кости се изместят, челюстта ще промени централната си позиция.

В такава ситуация е абсолютно безсмислено и по-скоро вредно да се прави нещо с долната челюст, без да се възстанови правилното положение на ставните кухини, тъй като нейното положение е проста адаптация към съществуващата ситуация. Ако се опитате да фиксирате долната челюст самостоятелно, това ще доведе до претоварване на мускулите и сухожилията, ще изпитате значителен дискомфорт и болезненост.

Какво причинява изместването на темпоралните кости? Това се случва в случай на нараняване на черепа. Първо, при раждане. Второ – при нараняване на тилната кост. Когато тя е обърната, темпоралните кости се изместват, защото са в пряк контакт с нея. Трето , изместването на темпоралната кост се причинява и от увреждания на зигоматичната област.

Най-често се уврежда лявата зигоматична кост, което се дължи на факта, че при бой хората предимно удрят с дясната си ръка

Юмрукът се удря в лявата зигоматична кост, като по този начин я измества, което води до обръщане на темпоралната кост и сублуксация на челюстта.

Също така, изместването на темпоралната кост може да бъде причинено директно от нейното нараняване, но това е много по-рядко. Освен това, травматичните манипулации за отстраняване на зъбите могат да доведат до сублуксация на долната челюст. Поради по-силни и резки движения на зъбните инструменти, връзките, които държат долната челюст, от страната, където се прави отстраняването, могат да се разтегнат значително, и това да е причина за изместване на челюстта.

Разбира се, състоянието на захапката също оказва влияние върху функцията на мандибуларната става. Ако човек няма достатъчно дъвкателни зъби, тогава ще има недостиг на захапване и челюстта ще се измести.

По този начин има голям брой причини, които засягат позицията на долната челюст. Ако имате проблеми с челюстната става, е необходимо да се оцени наличието на всички тези фактори и да им се повлияе правилно.

Най-честата причина за проблеми в мандибуларната става са, разбира се, наранявания на фона на начална сколиоза. В повечето случаи е възможно да се възстанови функцията на ставата, а пациентите да не изпитват неприятни болезнени усещания, а да отварят устата си широко и по-лесно да дъвчат.

Източник: econet.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *