ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тайните на здравето и дълголетието на академик Николай Амосов

„За повечето от болестите не е виновна природата, не е и обществото, а самия човек. Най-често той страда от мързел и алчност, но понякога и от неразумност”- Н. М. Амосов


Легендата на световната медицина Николай Михайлович Амосов е живял дълъг, невероятно богат и плодотворен живот. Светът го познава като автор на уникални хирургически техники в кардиологията, гръдната хирургия. Създател е на апарат за изкуствено кръвообращение и изкуствени клапи за сърцето. Академикът е разработчик на системен подход към здравето и подмладяване на тялото, пионер е на катедрата по био-кибернетика в Украйна, изследовател на изкуствения интелект, физиолог, писател и философ.

По време на Втората световна война той е работил в мобилна полева болница, през която са преминали около 40 000 тежко ранени войници.

Академик Амосов е убеден, че лекарят трябва да лекува болестите, но човек сам трябва да се бори за здравето си с помощта на дозирано и редовно физическо натоварване, правилно хранене и вяра в себе си. С личния си пример той доказа, че благодарение на правилния начин на живот, човек може да живее почти и до над 90 години в добро здраве, с ясен ум, оставайки активен, енергичен и весел до последните дни.

Амосов създаде своя собствена много проста рецепта за дълголетие, така нареченият „режим на ограничаване и натоварване“ – а именно начин на живот, който осигурява здраве. Рецептата се основава на следните компоненти:

– физическа активност;
– правилно хранене;
– уважение към съня и почивката;
– коригиране на ума, правилното отношение и вярата в себе си.

Всекидневната доза физическото обучение е задължителна!

Ползите от дозираната и редовна физическа подготовка са безспорни и се състоят в укрепване на мускулите и сърцето, запазване на подвижността и силата на лигаментите, подобряване на дихателния обем на белите дробове, стимулиране на метаболизма, намаляване на теглото, облекчаване на психологичния стрес и укрепване на имунната система. Хората, които първоначално имат здравословни проблеми, преди да започнат да се занимават със спорт, трябва винаги да се консултират със специализирани експерти, включително кардиолог и лекар по спортна медицина.

Необходимо е постепенно да се повиши интензивността на тренировката, като се контролира честотата на пулса. След това се добавят 3-5% от натоварването всеки ден – до постигане на желаното ниво. След като целта е реализирана, следва затихване. Горните граници за достигане са нежелани, тъй като те са вредни за здравето. Този подход се обяснява с факта, че различните органи реагират различно на систематичните спортни дейности.

Как да определим способностите на тялото?

За оценка стартовия капацитет на организма са разработени специални тестове като: изкачване до 4-ти етаж, велоергометрия, тест на бягаща пътека, тест с клякане, скачане и 12-минутния тест на Kенет Купър.

Преди да се тествате с изкачването на стълбите до четвъртия етаж, е необходимо да измерите пулса в покой, в седнало положение.

Ако човек има около 55 удара в минута – това е отлично, повече от 65 – добре, 65-75 – посредствено, над 75 – лошо.

Изкачването до 4-я етаж трябва да е бързо. Ако сърдечната честота се увеличи с 10% – отлично, 30% – добро, 50% – посредствено, над 50% – лошо. В последния случай е необходимо да се увеличи интензивността на физическата активност.

От списъка на видовете спортни упражнения не трябва да се забравя за плуването и колоезденето.

Бягането е не по-малко важно от гимнастиката. То трябва да бъде със скорост от 9-10 км на час. Препоръчително е да се преодоляват по 2 километра на ден за 12 минути – това е достатъчно. В същото време е необходимо да се диша през носа.

Редовното бягане е напълно приемливо, а крайните сто метра се препоръчва да се избягат с максимална скорост. Това дава на пулса увеличение до 150 удара, което е добре за тренировките. Младите и здрави хора могат да удвоят пулса, а при възрастните той трябва да скочи с не повече от 50-60%.

Хранене: разнообразие и ограничение

Що се отнася до втория компонент на системата за възстановяване на Николай Амосов, авторът на самата техника се ограничава, когато седне на масата. Той запазва теглото си на нива от 56-57 кг, с минимално увеличение, при ръст от 168 см. Ученият смята, че най-важното за правилното хранене е да се борим със собствения си апетит. Амосов съветва да се приемат храни 3-4 пъти на ден и винаги да ставаме от масата с чувство на лек полу-глад.

Храната трябва да бъде балансирана, разнообразна и да се приема по едно и също време. Не се консумира излишък от брашно, сладко, мазнина, сол. Предпочитайте режими на хранене, които съдържат по-малко протеини. Според учения, 50 милилитра мляко и 50 грама месо са достатъчни, като дневна дажба.

Академикът акцентира върху обогатяването на диетата с витамини и микроелементи. Той предпочита сурови зеленчуци, кисели краставички, плодове и зеленчуци, тъй като при топлинната обработка се губят ценни витамини и биоактивни вещества. Ако врим, то най-краткото време е 5-10 минути.

Психологически баланс

За добър психологически баланс е важно да се избягва стреса, да се поддържа душевно спокойствие, вяра в себе си, постоянство в постигането на целта и винаги да се следва режима. Трябва да сме в състояние да контролираме емоциите и да познаваме основите на авто-тренировките. Състоянието на силна психика се постига и с пълноценен сън. Хапчета за сън са разрешени веднъж или два пъти седмично.

Когато е необходимо, ученият използва следната техника за заспиване: лежейки в удобно положение, трябва постоянно да отпускате мускулите, като започнете с тези на лицето, ръцете, краката, гърба, докато цялото тяло започне да се усеща като нечие друго, все едно е чуждо. Укрепване на релаксацията може да се постигне, като командвате себе си „отпусни се“ или „тихо“. Тревожните мисли трябва да бъдат изключени, концентрирайки се върху неутрален обект или като практикувате бавно плитко дишане по метода на К.П.Бутейко.

Класическата дихателна техника на Бутейко е доста проста и се извършва чрез дишане през носа и в следната последователност:

Плитък дъх – 2 секунди.
Издишайте – 4 секунди.
Пауза със задържане на дъха за около 4 секунди с последващо увеличение, като погледът е насочен нагоре.
Не се страхувайте да усетите липсата на въздух по време на паузите. Това е нормална и временна реакция. По време на вдишване и издишване не трябва да има промяна в положението на гръдния кош и корема.

Източник: steptohealth.com

витамин Б17 комплекс
Оригиналният витамин Б17 подсилва имунната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *