Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кели Кларксън свали близо 20 килограма благодарение на „Растителния парадокс“

Кели Кларксън съобщи, че е свалила 20 килограма, благодарение на книгата на д-р Стивън Гъндри „The Plant Paradox“

Кели Кларксън споделя, че е започнала тази диета „без лектин“, за да излекува автоимунна болест и проблеми с щитовидната жлеза. В крайна сметка, тя губи 20 килограма, благодарение на този „цялостен подход към здравето“.

кели кларксън
Според Стивън Гъндри пътят към по-здравословния начин на хранене не трябва да включва премахване на глутена от хранителния режим, а премахване на лектините.

 

Този ограничен начин на хранене не е за всеки. Избягването само на лектините няма да ви накара да отслабнете. Ако избягвате преработените храни, в които се намира лектина- боб, пълнозърнести храни и други, ще ви помогне да постигнете целите си.

Какво представляват тези „лектини“?

Лектинът е протеин, който се намира в повечето храни. Бобовите растения, пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете съдържат големи количества от него. Според д-р Гъндри, глутеновият протеин, който се намира в пшеницата, ечемичната ръж е само един вид лектин.

Защо тази диета мрази лектините?

боб
Лектините свързват клетъчни мембрани на някои хранителни тъкани и по този начин не може напълно да се усвои от организма. Това води до затормозяване на храносмилателната система

*Растителният парадокс цитира еволюцията за това, защо яденето на лектин е вредно- растенията образуват този протеин като защита срещу хищници- тоест животни (насекоми)
*Гъндри споделя, че лектините нарушават стомашно-чревния тракт и позволяват на бактериите да навлязат в имунната система. Те причиняват синдрома на „изтекли черва“ и възпаления- състояние, при което тялото ви се опитва да пребори зеления хищник. Книгата сравнява този отговор с такъв на автоимунно заболяване.
*Приемането на лектин води до увеличаване на теглото, защото действа по аналогия с инсулина. Това е хормонът, който поема глюкозата (захарните молекули) от периферните тъкани (мастните клетки) за съхранение.

Кои храни съдържат лектин?
*Боб и бобови растения- включително соя и фъстъци
*Зеленчуци като домати, патладжан, картофи и чушки
*Яйца и мляко- причината за това е, че кравите и пилетата ядат зърна
*Зърна- особено киноа и кафяв ориз
Гъндри вместо това съветва последователите си да се хранят с месо, кокосово масло и някои зеленчуци като броколи, карфиол и брюкселско зеле.

Трябва ли да спра да ям лектин?

лектини
Някои лектини могат да доведат до диария, гадене, повръщане и болки в корема

Докато Гъндри говори сериозно, няма изследвания върху човек, които да доказват вредата на лектините върху имунния отговор. Единствените проучвания, направени по темата, показващи отрицателен резултат, са използвали епруветки с животински модели.

Как Кели Кларксън отслабна толкова много?

Тъй като лектините са във всичко, те се намират и в преработените храни. Избягвайте лектините под формата на царевичен сироп. Това ще ви помогне да отслабнете и да намалите хроничните възпаления. Приемайте по-малко масло и сметана, храни, които съдържат голямо количество наситени мазнини, преработени зърнени храни и продукти с боб.

Източник: https://www.goodhousekeeping.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *