БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Прозорец на храненето: японската диета, която спечели Нобелова награда

Японската диета е шокираща заради своята ефективност. Тя помага не само за отслабване, но и при някои доста сериозни заболявания

Японската диета е разработена от група учени от Страната на изгряващото слънце, начело с нобеловия лауреат Йошинори Осуми. Може и трябва да се прилага от хора, които боледуват от дибет от втория тип, мазен черен дроб, високо кръвно налягане, хронична умора, жлъчни колики и ставни заболявания.

Принципът на японската диета се основава на един научно доказан „прозорец“ (интервал) на гладуване. Учените смятат, че когато гладуваме за известно време, клетките рециклират всичко, което е старо и ненужно, и така организма се подмладява. Този процес се нарича автофогия.

Днес ще ви кажем как точно да отворите вашия „прозорец на храненето“. Тази система ще ви помогне да започнете да живеете в състояние на автофогия, което ще рециклира теглото и ще ви накара да се почувствате отново изпълнени с енергия и здраве.

Преди да се впуснем в подробностите, относно революционният метод за отслабване и подобряване на здравето, има едно предупреждение.

Хората, които имат назначен хранителен режим по лекарско предписание, онези които системно страдат от ниско кръвно, бременните, както и деца под 10 години не бива да отварят „прозореца на храненето“. Този режим е противопоказен за тях.

Нобеловия лауреат Йошинори Осуми

Прозорец на храненето – какво означава това?

Времето, през което ядем, се нарича „прозорец на храненето“.

Ако ставате в седем сутринта и закусвате след час, то вие „отваряте“ прозореца в 8 сутринта. Ако вечеряте в интервала 20:00-22:00, „прозорецът“ е отворен в продължение на 12-14 часа всеки ден.

Всички знаят, или са чували, че трябва да се яде често и по малко, в противен случай тялото ще започне да съхранява мазнини.

Както показват проучванията на японските учени, направени през 2017 г., тези, които ядат от 8:00 до 20:00 часа, са по-малко здрави от тези, които държат прозореца отворен максимум до 15:00 часа. Когато прозорецът на храненето е отворен в продължение на 6-8 часа, рискът от диабет, анемия, сърдечно-съдови болести или затлъстяване е по-малък.

Защо „прозорецът на храненето“ трябва да се затвори, след като е бил отворен в продължение на осем-девет часа?

Днес вече има достатъчно изследвания за това как ограничението на „прозореца“ влияе върху холестерола, кръвната захар, апетита и теглото.

През 2017 г. учените изследвали своите хипотези върху хора: намалили прозореца до 12, 8, 6 или 4 часа. В същото време участниците в експеримента ядат онова, с което се хранят всеки ден, без да им бъдат давани някакви специални или диетични храни. Броят на калориите в контролните групи е един и същ.

Стесняване „прозореца на хранене“ помага за отслабването. По този начин тялото изгаря повече мазнини през нощта, намалява глада и потреблението на енергия, увеличава метаболитната гъвкавост.

Този метод, също така, е полезен за цялостното здраве:

• повишава защитата срещу ултравиолетова радиация, рак на кожата и стареенето на кожата;
• има намален риск от рак на гърдата;
• намаля кръвното налягане;
• намалява риска от сърдечни заболявания;
• подобрява качеството на съня;
• гарантира енергия и ведрост през целия ден.

Какви са циркадните ритми и защо е важно времето, през което се приема храна?

Важно е не само да стесните „прозореца на хранене“, но и да изберете точното време на хранене и почивка. Всеки организъм има циркадни ритми: колебания на вътрешния часовник, свързани с промяната на деня и нощта.

На сутринта се освобождава хормонът кортизол, имаме енергия и апетит. Вечер се произвежда мелатонин: тялото се подготвя за сън, забавяйки вътрешните процеси, включително и храносмилането.

Ако се яде прекалено много в късните следобедни часове, или вечер:

• нямаме сили на сутринта – ниско ниво на кортизола;
• тялото се събужда през деня;
• вечер нивото на кортизола расте, ние сме гладни и активни, но тялото трябва да спи, за да отпочине;
• в резултат на това рискът от диабет, затлъстяване и депресия се увеличава.

Как да настроите вашия индивидуален график?

За да настроите биологичния ритъм, трябва:

• да станете в 6:00-7:00 сутринта или когато започне да става светло;
• закуската е добре да се случи 30-60 минути след събуждане;
• да започнете работа 2-3 часа след като сте закусили;
• да ядете повече на закуска, отколкото на обяд;
• да стесните „прозореца на хранене“ до 6-8 часа (през които се приема храна, след това – не, само сокове и вода), без да променяте приема на калории.

Учените са открили, че тези, които избират обилна закуска и по-беден обяд, губят тегло по-бързо от онези, които ядат малко през деня и се хранят много вечер.

Какъв е приблизителният график на 8-часовия „прозорец“: ставане в 7:00 часа, след това обилна закуска в 8:00 часа; скромен обяд в 12:00 часа; след това – бедна вечеря в 16:00 часа, а за най-упоритите – възможност без вечеря.

Тук е възможна следната реакция: но как ще се справя с чувството на глад през цялата вечер? Учените са проучили този феномен. Оказало се, че „гладният“ хормон грелин, е свързан с циркадните ритми. Пиковите моменти, през които се освобождава коварният хормон на глада са 8:00, 13:00 и 19:00 часа.

2 часа след всеки пик, независимо от това дали човек яде или просто пие чай, гладът постепенно намалява. Това означава, че не трябва да се доверявате на чувството на глад, което се обажда на всеки 3 часа. Учените казват, че с течение на времето тялото ще свикне с дългата пауза между храненията и чувството за глад ще стане по-слабо. Ако се яде често, усещането за глад, напротив – ще стане по-силно.

Когато за пръв път решите да „отворите“ вашия „прозорец“ може да се окаже трудно да устоите на глада, и да ви се прииска да изядете един цял слон, например. Това усещане може да бъде преодоляно, като се ядат зеленчуци или плодове, или се приемат билкови чайове или сокове. След една седмица тялото ще свикне, апетитът ще бъде овладян, сънят ще бъде по-добър, а настроението ще стане по-весело сутрин.

Интересно

Йошинори Осуми е роден през 1945 г. На 05.12.2016 г. той получи Нобеловата награда за физиология или медицина именно за откритите от него механизми на автофагия.

Източник: segodnya.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *