БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Най-полезните навици: Вижте този списък с 12 съвета!

Да живеем по-дълго и по-щастливо определено си струва не само времето, но и усилията. Макар че всичко е по-скоро въпрос на навик…

Или по-скоро на 12 навика.

1. Започвайте деня добре

Закуската доставя гориво на организма след нощното гладуване. Ако тя е пълноценна, ще ви помогне през деня да сте по-добре концентрирани. Сутрешното хранене „стартира“ и работата на метаболизма, така че да гори повече енергия през деня и да потиска склонността ви да хапвате сладки изкушения. Дори и много да бързате сутрин, хапнете в движение поне ябълка и банан и изпийте чаша вода или неподсладен фреш.

най-полезните навици
Започвайте деня добре

2. Пийте повече чай

В чая има антиоксиданти, които намаляват възпаленията, понижават кръвното налягане и подобряват баланса на холестерол, което пък е предпоставка за по-добро състояние на артериите. И още нещо: любителите на чай са с понижен риск от смърт вследствие на инфаркт и инсулт в сравнение с хората, които не пият чай. Черният чай блокира храносмилателните ензими, които превръщат въглехидратите, съдържащи скорбяла, в глюкоза.

3. Слагайте всички цветове в чинията си

Храните, които са с естествено ярки багри, са много богати на витамини, минерали и фибри и с ниско съдържание на мазнини и калории. Добре е на всяко ядене да пълните чинията си с червени, зелени, жълти и лилави зеленчуци.

4. Движете се повече

Не се заседявайте задълго. 12-годишно проучване доказва, че два пъти повече британци са починали от смърт, свързана с неактивен начин на живот, отколкото от такава, свързана със затлъстяване. Най-висок риск от преждевременна смърт бил установен при хората, класирани като физически неактивни, независимо от теглото им. Разходка с бързо темпо за 20 мин всеки ден или каране на велосипед ежедневно може да намали личния ви риск от преждевременна смърт с близо 30%, тъй като тези активности снижават вероятността от инфаркт, инсулт и някои видове рак.

5. Оставяйте зеленчуците хрупкави

Не гответе много зеленчуците, тъй като от топлинната обработка губят витамините и минералите си. Отделно, някои от тях – например брюкселското зеле, стават по-горчиви, ако се готвят по-дълго време. Не изхвърляйте водата, останала след варене или приготвяне на зеленчуци на пара, тъй като в нея им много от ценните им вещества. Можете да я използвате при готвене, за бульони и сосове.

6. Прекарвайте време с близки и приятели

Проучвания с фокус върху дълголетието сочат, че хората с пълноценен социален живот имат по-големи шансове да доживеят до дълбоки старини, сравнено с хората, които живеят по-изолирано. Според данни от американско проучване онези от нас, които имат близки и приятели, към които да се обръщат в труден момент, се справят по-лесно със стреса и са по-малко застрашени от сърдечни болести и рак.

7. Яжте много риба

Мазните риби (сьомга, херинга, сардела, сардина, скумрия) съдържат Омега 3 мастни киселини, които са от изключително значение за сърцето, мозъка и кръвообращението. Поставете си цел да хапвате риба поне два пъти седмично.

8. Хранете се още по-бавно

Дъвчете бавно и дълго всяка хапка от храната си. Така мозъкът ще има възможност навреме да получи сигнал, че сте заситени. Опитайте се да увеличавате минутите, в които ядете, като превърнете храненето в социално събитие. Наслаждавайте се на храната, но правете паузи, за да се насладите на разговорите. Така храната ще ви се стори по-удовлетворяваща, а това ще ви помогне да не посягате след ядене към сладки изкушения, а да се задоволите например с плод за десерт.

9. Обръщайте внимание кои храни възпрепятстват действията на медикаментите

Ако са ви предписани някакви лекарства, прочетете внимателно упътването им, за да видите дали някои храни не пречат на действието им. Млечните продукти – като сирене и мляко, може да забавят усвояването на някои антибиотици, докато високите нива на витамин К в зеленолистните зеленчуци неутрализират ефекта на медикамента варфарин, който се ползва срещу съсирване на кръвта.

10. Контролирайте стреса

Когато сте под напрежение, кръвното налягане се покачва със стойност, равна на това да носите 15-килограмова тежест или да сте с 20 години по-възрастни от реалното. Ето защо е добре да отделяте време за релакс и антистрес занимания като игра с децата, разходки с домашните любимци, слушането на приятна музика, гледането на комедия, четенето на списания и др. Вана със соли от Мъртво море или с английска сол, които са богати на магнезий, който се усвоява през кожата, способства за мускулна релаксация и има леко успиващ ефект.

11. Дръжте техниката далеч от леглото

Според британско изследване 54% от хората използват мобилен телефон в леглото си и почти толкова (49%) използват лаптоп или таблет там. Освен всички други негативи, хората обикновено се прегърбват, докато боравят с тези устройства и това води до изпитване на болки в гърба и врата при събуждане. За да подобрите съня и стойката си, добре е да не вкарвате техническите устройства в спалнята си.

12. Отглеждайте растения

Стайните растения носят красота и здравословни ползи. Според проучвания хората, които гледат растения на работното си място, са с по-ниско кръвно, по-малко се уморяват умствено, концентрират се по-добре и изпитват по-малко стрес. Оказва се, че колкото повече растения има около бюрото на човек, толкова по-малко болнични ще са му необходими. Това е от особено значение за хора, принудени да работят в помещения без прозорци.

Източници:Жypнaл,Pixabay.com,woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *