Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Страх от профилактичен преглед – какво трябва да знаем?

Най-честата причина да пропуснем профилактичния преглед е страхът да не научим нещо неприятно

Често прикриваме този страх зад други оправдания. Кои са те и защо трябва да променим това поведение? От нас зависи!

Профилактичните прегледи имат за цел да отстранят или потвърдят хипотезата за определени заболявания. В огромна част резултатите от масовите скрининги на рак на дебелото черво или на гърдата са отрицателни, тоест не откриват никаква аномалия.

страх от профилактичен преглед
Изпитвате ли страх, когато трябва да отидете на профилактичен преглед?

Ако пък се появят някакви съмнения, са нужни допълнителни изследвания, за да се потвърди диагнозата. В края на краищата статистиката показва, че на 1000 прегледани за рак на гърдата се потвърждават 7 такива случая, а на 1000 прегледани за рак на дебелото черво случаите са 3. Цифрите за СПИН са 2 случая на 1000, за хепатит В – 7 на 1000, за хепатит С – 9 на 1000.

Безпокойството преди преглед е нещо нормално за човешката психика. Ако при вас то е ясно изразено, накарайте някой ваш близък да ви придружи. Но добре изберете кой да бъде той!

Не се отнася до мен!

Зад този аргумент се крие едно заравяне на главата в пясъка, често продиктувано от страх. Това е особено вярно по отношение на раковите заболявания.

Нормалното е човек да има съзнанието, че не може да се смята застрахован, дори и да няма такива случаи в семейството, дори да спортува редовно и да се храни здравословно, дори да не усеща никакви симптоми.

Прегледът нищо няма да промени, предпочитам да не знам!

Наистина ли? Да знаеш означава да си дадеш шанс да оздравееш. Колкото по-рано е открито едно заболяване, толкова лечението ще е по-щадящо и ефикасно. Диагностициран навреме, ракът на гърдата се лекува успешно в девет от всеки десет случая.

Същото се отнася за рака на дебелото черво и на маточната шийка. Тези две заболявания могат да бъдат открити в много ранен стадий на предракови клетки, с премахването на които се слага край на опасността от развитие на рак.

По отношение на СПИН, жените се показват по-активни и се преглеждат много по-често от мъжете в случай на рискови сексуални контакти. Те искат да са сигурни, че няма да предадат на бъдещите си деца вируса на опасната болест. По-малко плашат хепатит В и С, но всъщност при тях смъртните случаи са много повече, отколкото при СПИН.

Нямам време!

И зад това извинение много хора прикриват страха от болести. Те трябва да знаят, че това „изгубено” време за прегледи е нищо в сравнение с тежките последици за тях и за семействата им при късно установяване на заболяването.

Прегледите са неприятно нещо!

Много жени се страхуват да не изпитат болки по време на мамографията, но този преглед не е болезнен, ако се провежда веднага след месечния цикъл, когато гърдите не са напрегнати.

При колоноскопията не прегледът, а подготовката за него е малко неприятна, защото предния ден трябва да се изпият няколко литра вода заедно със специален продукт за прочистване. Засега обаче не е открит по-ефикасен начин за профилактика на рака на дебелото черво.

Източници:Здрaвeн жуpнaл,Pixabay.com,wоmаn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *