Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Събуждам се уморен… На какво се дължи този проблем?

Ако се борите с умората сутрин, за да се измъкнете от леглото, или заспивате късно вечер, нищо чудно да имате някой от описаните проблеми

Отложени фази на съня

При наличие на този проблем, човек успява да заспи около 3-6 часа след „нормалното“ време за заспиване, което може да води до непосилно ставане сутрин и бавно събуждане. Решението: излагане на ярка синя светлина сутрин и съответно отбягването й вечер (тя е основно от екраните на различни устройства). Ако това не е достатъчно, можете да се посъветвате с лекар за прием на ниска доза мелатонин.

събуждам се уморен
Събуждам се уморен

Избързващи фази на съня

При това състояние, страдащите от него заспиват няколко часа по-рано от нормалното за повечето хора и се чувстват свежи и бодри много преди разсъмване. Решението: може да е от помощ излагането на синя светлина вечер, за да се отложи заспиването. Може да се опита и постепенно да се променя времето за лягане – като то се отлага с 15 мин на всеки две-три нощи.

Имунната система е най-силна сутрин

Британско проучване, проведено след 276 възрастни граждани, сочи, че тези от тях, които са се подложили на противогрипна ваксинация в сутрешните часове (между 9 и 11 ч.), са имали по-силен имунен отговор – повече антитела са били произведени в сравнение с хората, които се ваксинирали между 15-17 ч.

Смята се, че сутрин е най-вероятно организмът да се натъкне на патогенни микроорганизми и затова тогава имунната система е най-силна.

Работата на смени може да е опасна за здравето

Биологичният ритъм влияе на това как тялото ни функционира на клетъчно ниво. Когато има нарушения в тяхната работа, това влияе негативно на нивата на хормоните, от които зависи сърдечното здраве, поддържането на нормално тегло, дори и имунната система се повлиява негативно.

Ако работният ви ден започва след залез слънце, има няколко начина да поддържате биологичния си часовник в изправност. Стойте на максимално осветление по време на работа през нощта, а когато приключите с нея, е добре да си осигурите почивка, през която да сте изложени на минимална светлина, за да си осигурите качествен сън.

Забравете за ранните птици и нощните сови…

Някои специалисти твърдят, че хората не са само ранобудници и нощни птици, но по-точно е разделянето на следните 4 типа:

Лъв

Ако спадате към тази група, то вие сте от хората, които стават рано и чувстват спад на енергия следобед и са свръхизтощени и готови за сън рано вечерта. За да имате повече време през деня, в което да сте тонизирани, добре е да намирате начин следобед да повдигате нивата си на енергия.

Вълк

Спадате към тази група хора, ако се чувствате най-концентрирани и дейни между 16-18 ч. Ако вие се налага да сте в кондиция рано сутрин, разходете се малко след ставане, за да успеете да се тонизирате.

Мечка

Тези, които отговарят на характеристиките за мечка, са в най-добра умствена и физическа кондиция между 10 и 12 ч. За тях е добре да си планират работата по важни и трудни проекти и задачи именно в това предобедно време. За ранните вечери е добре да оставите социалните контакти и дейности, защото тогава настроението ви е най-добро.

Делфин

Ако принадлежите към този тип, то вие често будувате в малките часове. Но независимо колко малко сте спали предната вечер, добре е да правите упражнения сутрин, за да повишите енергията си. И не забравяйте да изключвате електронните устройства след 22:30 ч., за да заспивате по-рано и по-лесно.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,wоman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *