Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да предотвратим урологичните заболявания? (ВИДЕО)

В никакъв случай не бива да игнорирате урологичните заболявания…

Но още по-важно е да правим възможното, за да не стигаме до тях.

Може да ви прозвучи банално, но здравословният начин на живот играе голяма роля в предотвратяването на заболявания, в това число – и урологични, а също и за спирането на възможни обостряния на хронични заболявания. При всяко урологично заболяване профилактичните мерки може да се различават, но има определени правила, общи за всички.

урологичните заболявания
Храненето има огромно значение при урологичните заболявания

Диета

Храненето има огромно значение при урологичните заболявания. Правило е да се изключват алкохолът и всякакви люти продукти. Алкохолът има токсично действие върху бъбреците и отделителната система. А при лютите храни положението е следното: техните компоненти се отделят с урината и дразнят лигавицата на пикочния мехур и уретера. Раздразващото действие на лютите храни може да обостри заболяванията, особено когато имат възпалителен характер.

Физическа активност

Слабо подвижният начин на живот се отразява лошо на работата на всички органи в малкия таз, като предизвиква нарушение на кръвообращението. В този порочен кръг се включват и бъбреците. Затова физическото натоварване играе много важна роля.

Течностите

Ако подозирате, че ви застрашава образуване на камъни, трябва или да намалите, или да увеличите количеството на консумираната от вас вода, като се ориентирате по общоприетата норма: 1 1/2 до 2 л течност на ден. Разбира се, тук важна роля има теглото ни и качеството на течностите. Пийте повече вода, негазирана.

Психологическа настройка

Това е едно от най-важните неща в здравната профилактика – човек да има желанието да бъде здрав. В много случаи се налага хората съществено да променят начина си на живот. За да може профилактичните дейности да бъдат ефикасни, понякога се налага човек да преодолява самия себе си.

Профилактика на образуването на камъни в бъбреците

Особено важно е тези мерки да се взимат от хора, които вече са се сблъсквали с този проблем. Защото е много вероятно отново да се сдобият с камъни, ако не предприемат правилните действия. Според изследвания, малки промени в диетата могат да дадат съществени резултати. Ето какви:

– Увеличено количество на течностите, предимно вода: газираните напитки, кафето, чаят – всички те не бива да надхвърлят общо количество от 2 чаши дневно, защото в тези напитки се съдържат оксалати, които улесняват образуването на камъни.

В горещо време и при интензивно физическо натоварване количеството течности трябва да бъде увеличено. Лимонада от свежи лимони намалява риска от формиране на камъни в бъбреците, защото увеличава концентрацията на лимонена киселина в урината, а това, от своя страна, предотвратява образуването на камъни.

– Намалена консумация на сол: тя увеличава концентрацията на калций в урината. Ако страдате от камъни в бъбреците, вашата норма за прием на сол не трябва да превишава 2000-3000 мг дневно (в една супена лъжица се съдържат 2325 мг сол).

– Оптимално количество калций: колкото и парадоксално да звучи, използването на голямо количество калций, точно както и недостигът му в организма, могат да доведат до образуване на камъни. Ако трябва да приемате допълнително калций например за превенция на остеопорозата, приемайте калция по време на хранене. Така ще намалите риска от формиране на камъни в бъбреците.

– Умерено количество животински белтъчини

Препоръчителното количество риба, месо, пилешко е 85 г два пъти дневно – не повече от 170 г.

– Балансирана консумация на продукти с високо съдържание на оксалова киселина: с най-висока концентрация на тази киселина са тъмнозелените листа на зеленчуците. Какви други продукти? Разтворимо кафе, соев йогурт, соево мляко, сладки картофи, ревен.

– Разумно използване на витамини: не бива да приемате над 100% от препоръчваните дози витамин С, D и калций – и, както вече стана дума – само заедно с храна.

При хиперпаратиреоидизъм

Повишената секреция на паращитовидните жлези увеличава концентрацията на калций в урината, като това създава благоприятни условия за образуване на камъни. Често това състояние е провокирано от неголям доброкачествен тумор в една от четирите жлези и може да е необходима операция за предотвратяване на образуването на камъни и развитието на остеопороза. Такива операции се правят от хирурзи ендокринолози, не от уролози.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com,krasotaimedicina.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *