Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Последно поколение очен лазер лекува заболявания на ретината във Варна

Медицински Университет-Варна разполага с модерен очен лазер. С негова помощ ще се лекуват различни заболявания на ретината

Снимка: Медицински Университет – Варна

Съвременната апаратура е проект, който е спечелен от екипа на доц. Златарова. Проф. д-р Христина Групчева, която е ръководител на катедрата по очни болести и зрителни науки и заместник ректор „Научна дейност“ обясни, че с негова помощ значително ще се подобри очното здраве на пациентите от Варна и областта.

Доц. д-р Зорница Златарова

Новият лазер ще помага за лечението на много видове заболявания на ретината. Най-полезен ще е за хората, които страдат от диабетна ретинопатия. Диабетната ретинопатия е едно от най-разпространените очни заболявания. Диагностицира в сравнително късен етап, когато конвенционалното лечение не дава добри резултати. Съвременната апаратура, с която вече разполага МУ-Варна, ще направи лечението на диабетната ретинопатия възможно, дори и в по-напреднал стадий.

„Това е социална придобивка за региона и България, както и изключителна научна придобивка за катедрата. Такива лазери има само 3 в страната, като този е първият в Източна България, а другите два са в София.“, заяви проф. Групчева.

Апаратурата е френска. За да обучи персонала на очната клиника във Варна специално е пристигнал френският специалист Стефан Брион. Той е представител на фирмата производител на медицинската апаратура от Франция, и се занимава с обучението на офталмолози от цял свят.

„Радвам се, че дългогодишна наша работа завърши с успех и ще можем да осигурим оптимална грижа за пациентите в региона. Лечението ще бъде много по-бързо, много по-безболезнено и много по-щадящо с новата апаратура. Този апарат ще ни даде възможност за оптимизация на лечението на ретинни заболявания“, каза доц. д-р Зорница Златарова.

Офталмологичната помощ в България се развива в изключително конкурентна среда

Катедрата по Очни и зрителни науки в Медицински университет – Варна работи усилено през последните две години, за да стане факт така наречената перспектива на трите „О“-та – медицински оптик, оптометрист, офталмолог.

Единствено във варненската катедра по „Очни болести и зрителни науки“ се обучават всички специалисти от тези свързани помежду си направления. Това е голямо предимство, което дава възможност за произвеждането на компетентни кадри и отлична перспектива за опазване на очното здраве. По този начин добрата база и качественото обучение във Варна задържа най-добре подготвените специалисти.

Преди няколко месеца, пак в Медицински университет – Варна, безплатно лечение получиха 90 двустранно слепи пациенти, които са изгубили зрението си заради катаракта. При операциите отново беше използвана топ технология – компютъризирано насочване на хирурга по време на операция с цел оптимални постоперативни резултати.

Доц. д-р Зорница Златарова – консултант към очен център „Св. Николай Чудотворец“ . Консултира пациенти относно диагностика и лечение на съдови и дегенеративни заболявания на ретината, глаукома, хирургия на клепачите – блефаропластика и корекция на позицията им.

e-mail: eyecenterstnikolay@abv.bg

За записване и консултация: 0878630954, 052 630670

Източници: Агенция „Фокус“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *