Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запомнете тези шест цифри за дълъг живот и здраво сърце

Болестите на сърцето и кръвоносните съдове са основната причина за смъртта на хората. Не онкологията, СПИН или ужасните африкански вируси, от които се страхува всеки човек

сърце
Решихме отново да се върнем на темата за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, защото през лятото броят на ударите и сърдечните атаки се увеличава.

От какво и в какви количества се нуждае нашия „двигател“ за нормална работа?

7 часа сън на нощ

Холандски учени са доказали, че за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания е необходимо да имате здрав, непрекъснат сън. Сън, който трябва да продължи не по-малко от 7 часа за денонощие. Седемчасовият сън намалява риска от инсулт, инфаркт на миокарда, коронарна болест на сърцето и аортна болест с 65%.

Сън, който продължава по-малко от шест часа е опасен. Рискът от развитие на исхемична болест на сърцето, в този случай, се увеличава с 48%. В допълнение, липсата на сън предизвиква хипертония, наднормено тегло и други фактори, допринасящи за появата на сърдечно-съдови заболявания.

75 г. нискомаслено месо на ден

Месото може да бъде заменено със 100 грама риба, 1 чаша млечнокисела напитка или 100-150 г извара. Британски учени, след като са изследвали повече от 2 хиляди души в продължение на 20 години, установиха, че хората, които консумират протеинови продукти, са по-добре защитени от сърдечно-съдови заболявания. И това не е случайно.

Животинските протеини, според изследователите, помагат за укрепване стените на артериите, а зеленчуците (например боб и леща) предпазват от скока на кръвното налягане. В допълнение, протеиновите продукти съдържат важни аминокиселини, които намаляват риска от развитието на хипертония, инфаркт и инсулт. Друг полезен протеинов продукт са яйцата. Дълго време яйцата бяха считани за вредни, защото се е смятало, че повишават нивото на „лошия“ холестерол. Но днес яйцата са напълно рехабилитирани. Те задължително  трябва да станат част от вашата закуска (но не и в компания с мазен бекон).

150 минути спорт на седмица

Това заключение е направено от учените от Швеция. Те проведоха проучване, в което разкриха основните фактори, които увеличават продължителността на живота. Физическата активност беше определена като  един от най-важните фактори за здраво сърце и продължителност на живота.

Ако активно се движите поне 20-30 минути на ден, благосъстоянието на сърцето, а и на цялото здраве, значително ще се подобри. Особено полезно е да плувате и да ходите бързо пеша – това укрепва сърдечния мускул, успокоява нервната система и помага да се справите с наднорменото тегло.

30 г ядки дневно

Суровите ядки са най-необходимия продукт за сърцето. Особено полезни са бадемите, лешниците и кашуто. Те съдържат ценни мазнини, витамин Е, протеини и фибри. Яжте ги без сол, шоколад или захар и, ако е възможно – точно по 30 грама на ден. Все пак ядките са висококалоричен продукт!

200 грама овесено брашно на ден

Овесената каша каша е перфектната закуска, не само от гледна точка на диетолозите, но и на кардиолозите. Учени от Харвардския университет в продължение на 15 години са наблюдавали доброволци, които са информирали изследователите за тяхната диета и начин на живот. Оказа се, че хората, които ядат овесена каша за закуска, имат 15% по-малък риск от появата на остри сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, ако трябва да избирате между сандвич с наденица и овесена каша, по-добре изберете овесената каша.

1,5 – 2 литра вода на ден

Количеството вода, което трябва да се пие на ден, не е просто стандартна препоръка. Водата помага за разреждането на кръвта. Недостатъчното количество течност в организма влошава работата на сърцето и кръвоносните съдове, и може да предизвика повишаване на кръвното налягане. В допълнение, гъстата кръв също повишава риска от тромбоза. Следователно, въпросът дали да пиете или да не пиете 2 литра вода на ден дори не си заслужава да бъде задаван. Разбира се, че трябва да се пие! Но обикновена вода, а не чай със захар и разни подсладени безалкохолни напитки. Солта ще трябва да бъде ограничена: тя провокира задържане на течности и вследствие на това – повишено кръвно налягане.

Източник: econet.ru
Източник на изображенията: pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *