Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Автофагията- ключът към по-дълъг живот?

Автофагията е процес, който помага за премахването на увредените клетки от тялото или стари такива, които не функционират

Дори в здравото човешко тяло клетките непрекъснато се разрушават като нормална част от метаболитните процеси. Но с напредване на възрастта, стрес, наличието на свободни радикали в организма, нашите клетки се повреждат много по-бързо. Причината, поради която е толкова важно да се отстранят старите и повредени клетки, е, че те могат да предизвикат възпалителни процеси и да допринесат за различни заболявания.

автофагия
Съвсем наскоро при проучвания върху животни, изследователи са успели да наблюдават как автофагията стимулира дълголетието и благоприятства функциите на нервната, имунната, сърдечно-съдовата система, както и метаболизма

Какво е автофагията? Полезно или вредно за вас?

Дефиницията е съвкупност от процеси, които събират, рециклират и преработват увредени или остарели клетки в нови молекули и структури, които са полезни за клетката. Учените вярват, че автофагията е механизъм за оцеляване или начин, по който тялото умело реагира на стреса, за да се предпази.
Дали е полезно за здравето ви? Определено. Както споменахме по-горе, може да приемате автофагията като форма на „самоизяждане“, което може да звучи много страшно, но всъщност е нормалният начин тялото ви да осъществи клетъчни процеси на обновяване.

автофагията
Автофагията е толкова полезна, че се нарича още „ключ за предотвратяване на заболявания като рак, невродегенерация, кардиомиопатия, диабет, чернодробни заболявания, автоимунни заболявания и инфекции“

Какви са ползите от Автофагията?

*Предоставяне на клетки с молекулярни градивни елементи и енергия
*Рециклиране на повредени протеини и органели.
*Регулира функциите на митохондриите, които спомагат за производството на енергия. Те могат да бъдат повредени от оксидативния стрес.
*Защитава нервната система и спомага за растежа на нервните и мозъчните клетки.
*Подобрява когнитивната функция и структурата на мозъка.
*Подпомага растежа на сърдечните клетки и предпазва от сърдечни заболявания.
*Укрепва имунната система.
*Води борба с рака, невродегенеративни проблеми и други заболявания.

Как да предизвикате Автофагия?

Този процес е активен във всички клетки, но се увеличава в отговор на стрес или лишаване от хранителни вещества. Това означава, че можете да използвате „добри стресори“ като упражнения и временно калорийно ограничаване.И двете стратегии са свързани с контрол на теглото, дълголетие, инхибиране на много заболявания, свързани с възрастта.

1.Спазването на пост

Когато става дума за навици и начин на живот, които са под ваш контрол, това, което предизвиква най-много автофагия е постенето, включително диетичната стратегия, известна като интермитентно гладуване. Постенето е много добър метод: въздържате се от храна за определен период от време като през това време може да приемате вода и течности като кафе или чай. Има много различни форми на този вид „гладуване“ като „Алтернативен ден на гладно“ или да ограничете „прозорецът на хранене“ между 4 и 8 дни.
Колко трябва да продължи?
Проучвания показват, че постите между 24-48 часа имат най-силен ефект, но това невинаги е възможно за много хора. Опитайте се поне от 12 до 36 часа да продължи. Лесен начин да се постигне е да се яде само 1 или 2 пъти на ден, отколкото да приемате много често малки ястия и леки закуски. Вечеряйте до 6 или 7 вечерта и се опитайте да закусите към 7 часа сутринта, или по-добре в 11 на следващата сутрин.

2.Помислете за кетогенната диета

Тази кето диета е с много ниско съдържание на въглехидрати. Тя включва около 75% от дневните калории с мазнини и не повече от 5-10% от въглехидрати. Това принуждава тялото ви да премине през някои големи промени, тъй като метаболитните пътища се променят. Започвате да приемате мазнините като гориво вместо глюкоза от въглехидрати.

Кои храни са най-подходящи за кето диетата?

семената
Пълнозърнести храни като кокосово масло, зехтин, яйца, ферментирани сирена, авокадо, семена, ядки. Зеленчуците също са включени- те са богати на фибри, витамини и антиоксиданти.

В отговор на такова тежко ограничение на въглехидратите, ще започнете да произвеждате кетонови тела, които имат много защитни ефекти.

3.Упражнения

упражнения

Друг „добър стрес“, който може да предизвика автофагия, са упражненията. Последни проучвания показват, че „Упражненията предизвикват автофагия в много органи, участващи в регулирането на метаболизма като мускули, черен дроб, панкреас и мастна тъкан.
Докато тренирането има много предимства, това всъщност представлява форма на стрес, защото разгражда тъканите, причинявайки им поправяне и отслабване. Не е съвсем ясно обаче колко упражнения са необходими за увеличаване на автофагията, но изследванията предполагат, че интензивното упражнение вероятно е най-полезно. В скелетната и сърдечната мускулна тъкан, само 30 минути упражнения могат да бъдат достатъчни, за да предизвикат автофагия.

Източник: www.draxe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *