Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Светлинната терапия на Нилс Риберг Финсен или как цветовете лекуват?

Синьо,червено, бяло… Енергията на светлината, която се съдържа в цветовете, може да се окаже интересна алтернатива на лекарствата

Тъжното настроение, безсънието, ставните болки могат да бъдат благоприятно повлияни от различните дължини на светлинните вълни, излъчвани от цветовете. Този вид терапия е все още недобре познат, но вече е обект на сериозни научни проучвания. Всички те потвърждават забележителния й биологичен ефект.

Една нова терапия

В началото на миналия век датският лекар Нилс Риберг Финсен използва ултравиолетова светлина за лечение на „лупус вулгарис“ (кожна форма на туберкулоза). Неговите проучвания му донасят Нобелова награда за медицина през 1903 г. Доста по-късно, през 1967 г., един унгарски лекар, професор Местер, наблюдава как нискоенергийната светлина стимулира растежа на космите при животните. Технологията LED се развива от тридесетина години насам и намира все по-голямо приложение. Терапевтичните лампи излъчват светлинни сигнали, които се предават от клетка на клетка и могат да стимулират клетъчната енергия във всеки един орган – кожа, мозък, черен дроб, сърце.

светлинната терапия
Д-р Нилс Риберг Финсен

Широко приложение

Лампите и лазерите с нискоенергийна светлина се използват най-вече в дерматологията за лечение на акне, розацея, псориазис, белези от радио или химиотерапия, язви по крайниците. В естетичната медицина те помагат срещу фини бръчки, белези, петна. Постепенно обаче терапията със светлина навлиза и в други медицински специалности – ревматологията и кинезитерапията. Използването им в случаи на тендинит, лумбаго и артроза е все по-резултатно. Някои гинеколози препоръчват метода при вагинална сухота и болезнени сексуални контакти. Невролозите пък започват да използват енергията на цветовете при нервни смущения.

Благодарение на малки портативни апарати е възможно лечението да продължи в домашни условия.

То е алтернатива на медикаментозното лечение и позволява да се намали дозировката на противовъзпалителните лекарства, които имат неприятни странични ефекти.

Всеки цвят има специфичен терапевтичен ефект

Синьо и виолетово против акне и за повече енергия

Акнето е хроничен възпалителен процес, дължащ се на бактерията Propionibacterium acnes. Синята светлина с дължина на вълната около 470 нанометра, се абсорбира от вещество, секретиране от бактерията. Така се получава естествена фототерапия, която води до обезсилването или унищожаването на вредните микроорганизми.

Ултравиолетовите лъчи UVB, за разлика от силно токсичните UVA, благоприятстват синтеза на витамин D в кожата и така допринасят за здравето на костите. Достатъчно е няколкоминутно излагане на слънчевите лъчи всеки ден.

Червено против възпаления и за бързо възстановяване

Червеният цвят стимулира фибробластите на кожата – клетките, които осигуряват заздравяването на тъканите, произвеждайки колаген и еластан. Червеното успокоява кожата след третиране с агресивни продукти или след хирургични интервенции. Инфрачервените лъчи, които са незабележими за човека, имат обезболяващо действие, поради което се използват в ревматологията и спортната медицина. Освен това те успокояват стреса и водят до релакс.

Бяло против безсъние

Бялата светлина благоприятства производството на хормони, участващи в хронобиологичния ритъм и регулирането на съня. Сред тях с най-голямо значение е мелатонинът.

Как точно става?

Терапевтът може да използва един цвят или комбинация от няколко различни цветове. Провеждат се 6-12 сеанса от 10-20 минути всеки. Пациентът задължително носи предпазни очила.

Източници:Жуpнaл,kienyke.com,framar.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *