Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стоматолози обясняват: В кои случаи дъвката е полезна?

Ползите и вредите от дъвката

Тя присъства отдавна в човешката история – под една или друга форма: каучук, смола и т.н. Съвременната дъвка се е появила през 1848 година и непрекъснато предизвиква интерес: едни я обявяват за вредна, други за полезна. Но да видим какви са най-интересните факти за нейното въздействие върху организма.

Защита на зъбите

Стоматолозите не могат да стигнат до общо мнение по въпроса вредна ли е дъвката за зъбите, тъй като честото дъвчене може да доведе (или не) до разрушаване на пломби, коронки. Иначе дъвката е полезна за венците, защото действа като масаж и е добра профилактика срещу пародонтоза. Но са единодушни, че дъвката не защитава от кариес – той се появява обикновено не на дъвкателните повърхности на зъбите, а на междузъбното пространство.

дъвката
Дъвката е полезна за венците

Как се отразява дъвката на паметта и вниманието ни?

Според учени от САЩ, Британия и Япония, дъвката ни помага да съобразяваме по-добре. Това става заради повишаването на активността на отдели на мозъка, отговорни за паметта. Ако дъвчете дъвка, докато решавате сложни задачи, които изискват внимание и концентрация, резултатът ще се подобри.

Експерименти показали, че дъвката може да се отрази добре на дългосрочната, но не и на краткосрочната ни памет. Било установено, че хората, които дълго дъвчат дъвка, често са разсеяни и невнимателни към подробности – именно затова трудно си спомнят неща като например къде са оставили ключа си механично, точно преди минута.

Чувството на глад

Когато дъвчем дъвка, това имитира процес на поглъщане на храна. Мозъкът получава такива сигнали и затова получаваме усещане за ситост – но това става, ако дъвчем дъвка след хапване (това ускорява обмяната на веществата). Ако дъвчем на гладно, чувството за глад се усилва, а и застрашаваме здравето на стомаха си.

Срещу стрес

Според изследвания на британски учени дъвката ни успокоява – те свързват това с усещанията от бебешка възраст, когато поемането на кърмата действа и успокояващо. Правят и друго сравнение – с преживните животни, които според учените са спокойни и поради факта, че по цял ден дъвчат.

Опасните добавки

Има дъвки, в които, освен оцветители и ароматизатори, се съдържа и аспартам като подсладител. При попадането в организма, това вещество се разпада на аспарагин, фенилаланин и метанол. Метанолът се превръща в канцерогенен формалдехид. А аспарагинът и фенилаланинът са аминокиселини, които представляват опасност при липса на други аминокиселини – тогава те стават невротоксични. Могат да предизвикат главоболие, проблеми с опорно-двигателния апарат, конвулсии.

И дъвката си има заместници

Вместо дъвка, можете да използвате пчелен восък, който леко се разтрошава в устата, но пък е много полезен. Друг заместител на дъвката са зърната кафе – именно с тях можете да освежите доста по-сполучливо устата си например след пиене на алкохол или хапване на чесън.

В кафеените зърна се съдържат вещества, които унищожават бактериите, които причиняват неприятната миризма. Пък и в малки количества (две-три зърна), кафето ободрява и подобрява паметта. Ако пък използвате дъвката, освен за свеж дъх, и за да залъгвате глада, по-добре я заменете с листа мента или магданоз – те са богати на етерични масла и витамини и безвредно ще притъпят апетита.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,myfamilydoctor.ru,tutknow.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *