Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хром – минералът за отслабване! Ето в кои храни е в най-големи количества!

Този важен микроелемент може да ни направи стройни и силни

Вижте кои са причините да приемате повече хром.

1. По-стройни за лятото с хром

Ако искате по-малка талия за ваканцията на море, не подценявайте този минерал. Той е важен за правилното функциониране на инсулина. Подпомага поемането на глюкозата от клетките и така води до намаляване на теглото. Тъй като инсулинът отговаря за това къде да се складират мазнините след ядене – приемът на хром, в допълнение към здравословна нисковъглехидратна диета, способства да не се депозират мазнини на ненужни места по тялото, най-вече около талията.

хром
Стридите и мидите са едни от най-надеждните източници на хром

Американски учени установили, че когато хората приемат повече хром, метаболизмът им работи много по-ефикасно и това спомага за стройно тяло и силни мускули.

2. Подпомага да овладеем глада

Инсулинът стимулира секрецията на хормона грелин, който ни тласка да ядем още и още. Освен това грелинът забавя и реакцията на лептина: хормонът, който сигнализира кога сме приели достатъчно храна. Хромът спомага срещу този дисбаланс, както и да не изпитваме неоправдан глад между храненията. Хромът е много полезен минерал и за хората, които са решили да откажат захарта. Минералът способства да се запази баланса в организма по време на прехода от тяло, което гори захар и въглехидрати, към тяло, което гори мазнини.

Още здравословни ползи

Смята се, че хромът има някакъв, макар и не много голям ефект върху поддържането в норма на холестерола и триглицеридите в кръвта. Проучвания сочат около 10% намаляване на холестерола и около 2% на триглицеридите, ако се приема достатъчно хром.

Заради ефекта, който хромът има върху инсулина, този минерал може да подпомогне и здравето на костите по време и след менопаузата. Когато инсулинът не функционира правилно, това може да доведе до отслабване на костната тъкан и до остеопороза. Хромът подпомага и борбата с инсулиновата резистентност и така регенерацията на костите е по-ефикасна.

Най-добрите източници на хром:

В повечето продукти има някакви, макар и не много значителни количества хром. Ето в кои храни минералът е в по-големи количества:

– Морски дарове

Стридите и мидите са едни от най-надеждните източници на хром, съдържащи съответно по 32 мкг и 31 мкг в средна порция. Необходимото дневно количество от минерала е около 200 мкг и тъй като той се среща в незначителни количества в повечето храни, важно е да се храним разнообразно.

– Зеленчуци

Броколи е един от най-богатите растителни източници на хром. С една голяма порция от него можете да си доставите почти половината от нужното ви количество от минерала за деня. За да се запази съдържанието на хранителните вещества в оптимални количества, е добре този зеленчук да се консумира суров или приготвен леко на пара. Ако хапнете салата от шепа спанак, щедро допълнена със зелен фасул и шепа домати, ще приемете около 14% от необходимата дневна доза хром.

– Яжте хляб и пийте бира

Бирената мая е много добър източник на хром. А ако хапвате пълнозърнест хляб, или приготвен от ръж или ечемик – ще е още по-добре, защото тези зърна също имат хром, макар и не много. Но с една филия може да си доставите 2-3 мкг от минерала, горе долу толкова има и в халба бира.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,foodandhealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *