ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как може да се предотврати внезапната смърт от кръвен съсирек?

Кръвен съсирек или тромб – бомба със закъснител, която се образува в нашето тяло. Никой не е застрахован, но всеки може да предотврати фаталните последствия от образуването на кръвен съсирек

кръвен съсирек
Около 20% от смъртните случаи в ранна възраст възникват на фона на цялостно благополучие и здраве.

Оказва се, че честата настинка може да бъде знак не само за слаб имунитет, но и за сериозно заболяване на сърцето. Къде е връзката? Филип Палеев, професор, директор на Московския регионален научен изследователски институт, разкрива какви може да са причините за внезапната смърт и начините да се предотврати фаталния край.

Случаите, в които здрав, сравнително млад човек, изведнъж губи съзнание и пада мъртъв, са шокиращи за всички. Защо се случва това?

В ранна възраст най-честата причина за внезапна смърт е вродено сърдечно заболяване – хипертрофична кардиомиопатия. По-специално, 40% от смъртните случаи сред спортистите и ⅔ при децата са свързани с тази аномалия. Друга причина е възпаление на сърдечния мускул или миокардит. След 40-45 години, внезапните смъртни случаи често се свързват с коронарна болест на сърцето и атеросклероза, уточнява професор Палеев.

Патологията може да остане незабелязана

Например, общата проява на възпаление на сърдечния мускул е възможно да се случи по време на обикновена настинка. На фона на възпалителния процес може да се развие животозастрашаваща аритмия и да доведе до сърдечен арест.

И хипертрофичната кардиомиопатия, като цяло, често не се проявява, не алармира, че е тук предварително. При това заболяване сърдечният мускул необичайно се свива поради генетични дефекти. При децата заболяването обикновено е трудно да се идентифицира, тъй като започва да се развива по-близо след навършване на 15-16 години. Наличието на болестта със 100% може да бъде потвърдено само след откриването на генетични промени в някои протеини. Въпреки това, след откриването на това заболяване, може да се живее нормално и да се извършват всички онези неща, които и другите хора вършат.

Внезапната смърт от кръвен съсирек не може да бъде предвидена. Има ли предупредителни знаци, които биха могли да спестят сериозно увреждане на здравето и дори смърт?

Ако пациентът вече има аритмия, тогава му се предписват специални медикаменти, които нормализират сърдечния ритъм. В тежки случаи се имплантира кардиоверто-дефибрилатор. Тези, които имат варикозно заболяване на краката, е желателно да направят ултразвук и, ако е необходимо, ангиография. Ако след тези изследвания се открият съсиреци – тромби, лекарите, в някои случаи, ще поставят „клопка“, за да не им се даде възможност да попаднат в белия дроб или в мозъка, и така да предизвикат внезапна смърт. Клопки е условно казано. Всеки конкретен случай, в който лекарите откриват тромб, или кръвен съсирек, изисква и конкретни, индивидуални мерки за лечение и отстраняване на тромба. За да се предотврати образуването на малки кръвни съсиреци в артериите и атеросклеротични плаки, се предписват антиагреганти като ацетилсалициловата киселина.

Между другото, в Европа опростени версии на дефибрилаторите, които използват медиците, са постравени на обществени места за употреба от хора без обучение. Провеждането на дефибрилация може да спаси поне 20-30% от живота.

На второ място, организират се безплатни курсове за оказване на първа помощ. Сигналът за помощ, в случай на внезапна загуба на съзнание и спиране на дишането, се прехвърля автоматично към смартфоните на доброволци, които са на радиус от 1 километър от жертвата. И в 50% от случаите те стигат до мястото на трагедията по-бързо от линейката.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *