БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Топлинен удар при бебе – как да му помогнем?

Внимание! Топлинен удар! Какво да правим?

При продължителен престой под парещото лятно слънце тялото прегрява, температурата му се повишава, лицето почервенява. Появяват се главоболие, силна жажда, повръщане и дори загуба на съзнание. Това е топлинният удар. Той застрашава главно децата, които са по-неустойчиви към горещината, но може да се случи и на възрастни хора.

Топлинният удар е спешен проблем. Все още 10% от случаите завършват със смърт, независимо от непрестанното разясняване на симптомите и мерките, които трябва да бъдат взети. Понякога остават последици като мускулни спазми и неврологични смущения.

Класическият топлинен удар е свързан с горещината (слънчасване) или пребиваването в топло затворено помещение (например автомобил).

Ако времето е горещо, използвайте вентилатори и климатични инсталации. Пийте непрекъснато по малко вода.

На слънце носете предпазна шапка с периферия, ползвайте плажен чадър.

При проблем викайте бърза помощ.

топлинен удар при бебе
Топлинен удар – признаци и съвети

Бебетата са особено чувствителни!

При горещо време, ако бебето ви плаче, изморено е, има сенки под очите, а устните и езикът му са пресъхнали, топлината му е подействала зле. Налице са всички признаци на топлинния удар. Не чакайте повече, заведете го на сянка, разсъблечете го, облейте го с хладка вода и го накарайте да пие. Необходима му е почивка на прохладно и сенчесто място.

При съмнение за топлинен удар, използвайте лесен тест: щипнете кожата на ръчичката му – ако гънката от ощипването се задържи, това означава, че кожата е загубила еластичността си от прекалено изсушаване.

Източници:Здpaвeн журнaл,Pixabay.com,https://www.papaimama.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *