ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Джош Акс: Тази напитка от червено зеле е задължителна за жените над 40

Почти всеки от нас е консумирал зеле, в един или друг момент от живота си, независимо дали по празници или като част от ежедневната диета. Затова сигурно знаете, че освен бяло зеле има и червено зеле


Съществува разлика между бялото и червено зеле, познато още и като виолетово. И тук не става въпрос само за разлика в цвета.

Днес ще разберем малко повече за това защо червеното зеле е за предпочитане пред бялото. Доктор Акс ще ни запознае с някои ползи на този популярен, но незаслужено игнориран зеленчук.

Червеното зеле, известно още и като лилаво/виолетово зеле, е кръстоцветен зеленчук, който е вкусен както суров, така и варен. Често зелето се яде сурово в салати, приготвено на пара, задушено или ферментирало. Наесен домакините добавят червено зеле „за цвят“ в туршиите.

Освен това, известно е, че фибрите и влакната в червеното зеле са неразтворими. Това тяхно свойство предотвратява запека, намалява риска от развитие на дивертикуларно заболяване и може да помогне за облекчаване симптомите на някои стомашно-чревни състояния.

Какви са ползите за здравето от червеното зеле?

1. Укрепва имунната система

Червеното зеле съдържа големи количества витамин С. Витамин С е важен антиоксидант, необходим, за да има тялото силна имунна система.

Поради високото съдържание на витамин С, червеното зеле е ценна антиоксидантна храна, която се бори със свободните радикали и укрепва имунната система.

2. Борба с възпалението и артрита

Червеното зеле съдържа фитонутриенти, които могат да помогнат за намаляване на хроничното възпаление. Съединението сулфорафан, което се намира в червеното зеле (и в други кръстоцветни зеленчуци), е мощен убиец на възпаленията, които възникват, по една или друга причина, в тялото.

3. Прави костите здрави и намалява риска от остеопороза

Червеното зеле е богато на витамин К. Витамин К увеличава количеството на специфичен протеин, необходим за поддържане на костния калций. По този начин се намалява риска от остеопороза.

4. Борба с хроничните болести

По време на нормалния човешки живот, клетъчната дегенерация се случва, без значение колко здравословно живеете. Въпреки това, като обогатите диетата си с храни, които имат високо съдържание на антиоксиданти, давате на тялото си възможно най-добрия шанс за предотвратяване и борба с някои доста сериозни хронични заболявания.

По време на лабораторно проучване, проведено в Окланд, Нова Зеландия, изследователите сравняват антиоксидантния потенциал на шест зеленчука с високо съдържание на антоцианини (флавоноидни пигменти, които дават на растенията сив, червен или виолетов оттенък). Червеното зеле е сред четерите зеленчука, които имат значителна антиоксидантна активност. То успешно защитава организма срещу един вид вътрешно увреждане на ДНК-то, което причинява рак на дебелото черво. Това предполага, че червеното зеле може да бъде храна за борба с рака.

5. Насърчава работата на дебелото черво

Знаем, че пробиотичните храни осигуряват добра доза от необходимите добри бактерии, от които нашата храносмилателна системи има нужда. Но какво общо има това с червеното зеле? Навярно някои от вас са чували за кимчи. Кимчи е традиционна ферментирала храна, която се предлага в Корея. Всъщност, тя е една от най-популярните зеленчукови пробиотични храни в света. Прави се както от ферментирало бяло зеле, така и от червено.

Науката и историята за червеното зеле

Лилавият цвят на червеното зеле е факт благодарение на антоцианиновите пигменти, които то съдържа. В зависимост от киселинността на почвата, в която расте, този пигмент може да изглежда червен, лилав или дори син.

Докато бялото зеле предлага немалко ползи за здравето, цветът на червеното зеле е това, което го прави ясен победител в общото антиоксидантно съревнование. Генетиците от университета в Корнел смятат, че „количеството антоцианини в червеното зеле са в пряка корелация с общата антиоксидантна мощност, която то има. Това предполага потенциална полза за здравето от честата консумация на червено зеле.“

Червеното зеле съдържа около 85% от дневната доза витамин C, от който се нуждаe организма ни, докато бялото зеле осигурява едва 47%.

Древните римляни са лекували белодробни заболявания и остър бронхит с червено зеле. Днес червеното зеле е включено в диетата на пациенти с хипертония, тъй като този зеленчук намалява кръвното налягане.

Доктор Джош Акс

Поради огромното съдържание на хранителни вещества сокът от червено зеле се смята за ценен източник на красота и здраве. Особено полезен е този сок за жените. Доказано е, че редовната консумация на сок от червено зеле намалява риска от рак на гърдата наполовина. Тази напитка също така премахва токсините, ускорява метаболизма, укрепва ноктите и прочиства черния дроб.

Доктор Джош Акс предлага лесна за приготвяне, но невероятно полезна напитка, направена от червено зеле. Просто вземете 300 грама зеле, 1 зелена ябълка, малко мента и босилек. Добре миксирайте всичко в блендер, докато се получи гладка смес. Пийте по 2 чаши на ден – 1 чаша преди закуската и 1 чаша преди обяда. Ще забележите положителен ефект още след първите 5 дни от приемането.

Източник: https://draxe.com/red-cabbage/

Д-р Силвър - генератор за сребърни йони
Пригответе си полезна сребърна вода в домашни условия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *