БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

НОРВАСК / NORVASC

Съдържа амлодипин, безводен калциев хидрогенфосфат, магнезиев стеарат, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат тип А

Предназначение

норваскНОРВАСК е медикамент от групата калциеви антагонисти. Предназначен е за лечение на състояния, свързани с повишено артериално налягане. Действието на активната съставка амлодипин се изразява в отпускане и разширяване на кръвоносните съдове – така кръвообращението се подобрява, а кръвното се нормализира. Медикаментът се препоръчва при хипертония, стенокардия – в този случай НОРВАКС помага чрез подобреното кръвоснабдяване на сърдечния мускул. Прилага се и при т.н. вариантна стенокардия и стенокардия на Принцметал.

Как се приема

НОРВАКС се приема само по лекарска препоръка. Обичайната терапия е с по една таблетка от 5 или 10 мг веднъж дневно. Таблетката може да се вземе преди или след хранене, но е препоръчително това да става по едно и също време. Деца и подрастващи (6-17 години) могат да бъдат лекувани с този медикамент, но при редуцирани дози от 2.5 мг дневно или максималните 5 мг дневно.

Ако е пропуснат прием, най-разумно е да се изчака времето за следващия. При неволно предозиране са възможни симптоми, насочващи към рязко спадане на кръвното – замайване, световъртеж, отпадналост, студена пот, припадък. Необходима е медицинска помощ.

Самоволното спиране на приема не се препоръчва заради възможни усложнения. Ако е необходимо спиране или замяна на медикамента, това може да стане само под лекарски контрол.

Възможни нежелани ефекти

НОРВАКС може да стане причина за алергични реакции с различна интензивност, като сърбеж и обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане, хрипове и задушаване. Приемът се прекратява и незабавно се търси лекарска помощ.

Медикаментът може да увеличи риска от нарушения на сърдечния ритъм, инфаркт, възпален панкреас. Съобщавано е за чести случаи с отоци, главоболие и сънливост, умора и слабост, гадене, болки в корема, запек или диария, двойно виждане, мускулни крампи и пр.

По-редки странични ефекти са депресивни състояния, тремор и промени във вкуса, кихане и кашлица, шум в ушите, пресъхване на устата, промени в телесното тегло, обърканост.

Има и единични случаи с отклонения в показатели на кръвната картина, повишена кръвна захар, подуване на корема, възпаление на черния дроб и на кръвоносни съдове, мускулно напрежение, фоточувствителност, чувствителност към светлина и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

НОРВАСК не бива да се използва при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при лечението на деца под 7-годишна възраст.

Бременни и кърмачки трябва да се консултират с лекар за възможен безопасен прием на лекарството.

Не трябва да се шофира, ако приемът на лекарството затруднява точната ориентация и вниманието, създава проблеми заради зрителни затруднения, тремор и пр.

Продуктът не се прилага при преживян инфаркт с последвала сърдечна недостатъчност, хипотония, аортна стеноза и кардиогенен шок.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелният прием с други медикаменти може да промени ефекта на НОРВАСК и да са необходими корекции в лечението. Ето защо е наложително прецизно оценяване на безопасния режим при съчетаване с противогъбични, някои антибиотици, лекарства за сърце, продукти с жълт кантарион, статини, циклоспорин за потискане на имунната система и др.

При лечение с този медикамент да се избягват сок от грейпфрут и самия плод.

Усреднена цена в аптеките – 5 лв за 30 таблетки от 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *