Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Интервално гладуване – при кои заболявания помага този метод?

Така нареченото интервално гладуване – периоди на пълно лишение от храна да се редуват с периоди на нормално хранене, е все по-възхвалявано от различни здравни специалисти

Интервалното гладуване е базирано на биологичния ни ритъм. Според него ние трябва да се храним само в часовете между 12 и 20 ч., а още по добре – до 18 ч. Така хранителните вещества ще се усвоят спокойно в часовете между 18.30 и 4 ч., а след това до обяд (12 ч.) ще има достатъчно време отделителната система да изхвърли отпадъчните продукти необезпокоена.

Ако този цикъл се прекъсне междувременно от приемането на храна на закуска, отпадъчните продукти биват депозирани в междуклетъчното пространство и съединителните тъкани.

интервално гладуване
Интервалното гладуване е базирано на биологичния ни ритъм

Важно е да съобразите този тип хранене с особеностите на вашия организъм и да се посъветвате със специалист. Според експерти интервалното гладуване при страдащи от акне, астма, запек, сърдечносъдови заболявания, хипертония и фибромиалгия е много полезно.

Как „работи“ интервалното гладуване?

– То действа директно на генетичния материал и задейства сиртуините – протеини, които подпомагат възстановителните процеси.

– Активаторите на прекомерния растеж се изключват, което има значение за удължаване продължителността на живота, докато в същото време организмът инициира самооздравителната си програма. Интервалното гладуване се намесва в хроничните възпаления и спомага за възпрепятстването на техните деструктивни биохимични процеси.

– Клетките започват да рециклират стария отпадък от протеини и да го използват като нов градивен материал във формата на аминокиселини.

– Ако една клетка е твърде увредена, гладуването може да я вкара в процес на „контролирано самоубийство“, така че да не причини някаква по-сериозна вреда, като например образуването на ракова клетка.

Съвети за успешен старт

Да се гладува в продължение на 16-18 часа на денонощие изисква малко време и усилия, за да се свикне. Но след около 10 дни навикът започва да се формира. Ето какво може да направите:

– Избягвайте глада

Яжте рано вечер и си лягайте рано. Така ще ви е много по-лесно да започнете и най-много на третия ден вече ще сте свикнали с този ритъм и няма да сте гладни сутрин. След 5 дни очаквайте коремът ви да е по-плосък, ще се чувствате концентрирани и във форма.

– Увеличавайте паузите между вечерята и закуската постепенно

Не се опитвайте веднага да гладувате например 20 часа. Обикновено всеки човек прави пауза между вечерята и закуската от около 12 ч. Увеличавайте я с около час всеки ден.

– Пийте течности!

Особено докато гладувате, е необходимо да пиете редовно и много течности. Топъл чай или зеленчуков бульон ще ви помогнат да притъпите глада. Кафето и алкохола е добре да откажете напълно в първите 14 дни от започването на интервалното гладуване. Ако сте свикнали да пиете редовно кафе обаче, спирането му може да ви предизвика дискомфорт и главоболие, затова десетина дни преди да почнете да гладувате, го намалявайте постепенно.

– Движете се повече

Погрешна е тезата, че от гладуването ставаме по-слаби физически и е добре да си почиваме. Точно обратното е. Освен това, хранителните вещества достигат по-ефикасно до целта си, а отпадъчните продукти се изхвърлят по-бързо от организма, когато спортуваме редовно, тъй като се подобряват метаболизмът и кръвообращението.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *