ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ЕЗЕН / EZEN

Съдържа  езетимиб, лактоза монохидрат, натриев лаурил сулфат, повидон К-30, кроскармелоза натрий, магнезиев стеарат

Предназначение

езенЕЗЕН е лекарствен продукт за нормализиране на високия холестерол. Продуктът оптимизира и нивото на триглицеридите в кръвта; същевременно внася баланс в липидната обмяна, повишавайки т.н. добър холестерол. Спецификата на продукта е да намалява усвояването на мазнините в храносмилателния тракт. Този ефект допълва действието на цяла група лекарства – статини, чието предназначение е аналогично.

Приложението на ЕЗЕН е насочено към предотвратяването на склеротични промени в стените на кръвоносните съдове – втвърдяване и чупливост, натрупване на мастни плаки с намаляване на просвета, влошаване на кръвоснабдяването и повишен риск от инциденти като стенокардични пристъпи, инфаркт, инсулт.

Как се приема

Продуктът ЕЗЕН трябва да бъде препоръчан от лекар в индивидуално определени дози и срок на употреба. Паралелно с това се препоръчва режим с подходяща физическа активност и здравословно хранене. Може да се взема самостоятелно или в комбинация със статини.

Медикаментът е подходящ за лечение на деца над 10 години и за възрастни; обичайната доза е една таблетка от 10 мг веднъж дневно. Таблетките могат да се вземат с или без храна; препоръчително е приемът да става по едно и също време. Могат да се приемат едновременно с препоръчани статини. С други лекарства следва да се приемат разделно – през интервали от по 2-4 часа.

При пропуснат прием се изчаква този на следващия ден и се взема обичайната доза. Предозирането обикновено няма тежки последици, но въпросът следва да се обсъди с лекуващия.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ЕЗЕН в някои случаи провокира алергични реакции – оток и подуване на лицето, езика и гърлото, затруднено преглъщане и дишане; обриви. Възможни са и нарастващи мускулни болки, отклонения във функциите на бъбреците. Всички тези симптоми налагат бърза медицинска консултация.

Сред честите оплаквания на пациенти, лекувани с ЕЗЕН, са болки в корема, газове, диария. Възможни са също гадене и повръщане, болки във врата и ставите, спазми на мускулите, повишено кръвно, горещи вълни. Съобщавано е за промени в показателите на кръвната картина, отклонения на чернодробните ензими, болки в крайниците.

В по-редки случаи са регистрирани отклонения като депресия, световъртеж, възпаление на жлъчката или панкреаса, мускулен разпад, подкожни кръвоизливи и пр.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този продукт не се използва при алергия към някоя от съставките.

Комбинацията със статини е недопустима при чернодробни заболявания, както и за бременни и кърмачки.

Медикаментът е противопоказан за деца под десетгодишна възраст.

Взаимодействие с други медикаменти

Задължително е да се обсъди с лекуващия лекарственият прием на пациента преди терапията с ЕЗЕН, както и потребността паралелно с него да се вземат други медикаменти. Как точно да стане това се уточнява предварително – така, че да се избегнат тежки последици за здравето на пациента. Касае се за медикаменти като циклоспорил – при трансплантирани пациенти; антикоагуланти, холестирамин, фибрата и др.

Усреднена цена в аптеките – 12 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *