Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново! Цветни етикети ще предупреждават за опасни храни!

Въвеждат ново „светофарно“ етикетиране

Пет от най-големите производители на храни и безалкохолни – Mondelez International, Nestle, PepsiCo, The Coca-Cola Company и Unilever, въвеждат цветово кодиране на съставките върху етикетите на продуктите си. Това съобщиха от компаниите. Всяка от тях поотделно ще обяви в коя страна ще въведе тестово до края на годината новото „светофарно“ етикетиране.

цветни етикети
Цветни храни ще предупреждават за опасни храни

Цветове!

Ако в един продукт има твърде много захар, количеството на тази съставка ще бъде обозначено на червен фон. Ако съдържанието й не е нито високо, нито ниско, ще се използва жълтият цвят. Ако пък захарта в продукта е малко, ще се слага зелен фон. По същия начин ще се обозначава съдържанието на мазнини, наситени мастни киселини и сол.

Новият начин на етикетиране се нарича Усъвършенствана система за етикетиране на хранителния състав с цветово кодиране (ENL).

ENL схемата е доброволна инициатива, отворена за всяка организация, която цели да подпомогне избора на по-здравословни храни. ENL надгражда вече съществуващата в ЕС монохромна схема на препоръчителен дневен хранителен прием, която е позната на над 500 млн. потребители, като добавя цветове към стойностите, които отразяват хранителното съдържание на действително консумирана порция.

Компаниите, част от инициативата, са разработили по научен път методология за определяне на препоръчителния дневен хранителен прием (ПДХП). Същевременно те призовават Европейската комисия да въведе стандартизирани размери за порция, които да важат в целия ЕС.

Не е нужно да си нобелов лауреат, за да знаеш, че кроасанът, вафлите и чипсовете не са най-здравословните храни. С възрастта човек си изработва някаква култура на хранене и се стреми да устоява на изкушенията – за да си пази здравето, линията и т.н. Който не може да устоява – и огромна картинка с надпис „Захарта убива“ и „Солта скъсява живота“ да му сложиш, той пак ще се тъпче с вредни храни. Да познавате пушач, отказал цигарите заради страшните картинки по кутиите?

Големият проблем е при децата

Те ще четат цветните кодове точно толкова стриктно, колкото родителите им четат дребния шрифт, когато сключват договор с мобилния оператор за най-новия айфон.

Цветните кодове се слагат на база препоръчителна дневна порция, но на възрастен човек. А максималните дневни дози сол, мазнини и захари за децата са далеч по-ниски. Същевременно точно децата налитат най-много на чипсове и кроасани.

При тях самодисциплината тепърва се развива. Трудно можеш да втълпиш на детето, че кроасанът може да е много вкусен, но съвсем не е безвреден.

Дори да влизаш в открити конфликти в магазина, като отказваш да му купиш поредния джънкфууд, нямаш никакъв контрол върху това, което детето само си взима от училищната лафка. А там има не само плодове.

Изкушения

Изкушенията са постоянно пред очите на детето. Рафтовете в магазините са препълнени с всякакви боклуци в примамливи опаковки, сложени на възможно най-достъпните места. Зарибяват децата ни с играчки към зрънчото или дори с пари в чипса. И родителите са принудени да водят едни дълги битки с наследниците си на тема може ли да си купя или не?

Тази битка е обречена, защото враговете на здравословното хранене са безброй и дебнат отвсякъде. Принуден си да водиш постоянни преговори за броя близалки на ден. Някои родители накрая вдигат ръце и капитулират. Големите корпорации печелят винаги.

Вдигнете нависоко вредните храни, далеч от полезрението на малчуганите, и везните ще се наклонят в обратната посока.

Източник:Телeгрaф

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *