Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Иновативна обърната раменна става спасява от обездвижване (поставят я във Варна)

Специалисти от МБАЛ „Света Анна“-Варна поставиха иновативна обърната раменна става на 59-годишен пациент, и така го спасиха от обездвижване

раменна става
Високоспециализираната интервенция по поставянето на обърната раменна става погна на пациент с ревматоиден артрит, който има и две тазобедрени ендопротези.

Поставянето на раменната става е било наложително, тъй като мъжът е имал тежка артроза. Заболяването е било придобито заради дългогодишно обездвижване. На практика, ако не е била извършена операцията в МБАЛ „Света Анна“-Варна, 59-годишният мъж е щял да загуби мобилността на ръката си.

Доцент Руслан Попстефанов, д-р Ивайло Митковски от здравното заведение във Варна, както и доц. Владимир Русимов от ВМА-София са направили операцията преди малко повече от седмица. Процедурата по поставянето е продължила около 4 часа и половина. Студенти и медицински лица са можели да я наблюдават в реално време, тъй като операцията е била излъчена в учебната зала на Клиниката по ортопедия и травматология към варненската болница.

Доцент Попстефанов подчерта, че подобна хирургична операция се извършва много рядко

„За последните 10 години, това е едва третата подобна операция в болницата. Нашето желание е да правим повече такива стави. За съжаление те не се поемат от Здравната каса, а остават изцяло за сметка на пациента, което е основен възпиращ фактор“, коментира специалистът.

Доцент Руслан Попстефанов

Кое е е наложило поставянето на обърнатата раменна става?

Обездвижването на пациента е било причинено от тежко мускулно увреждане. Затова e трябвало да му бъде поставена „ривърс“ или обратна раменна протеза. Цената на протезата е около 5000 лв. Както стана ясно, касата не покрива разходите по тази интервенция. Но, тежкото здравословно състояние на болния налага тази операция да стане факт.

Моделът на ставата е „Делта X“ на лидера сред производителите на импланти „Депю Синтез“, част от световния гигант „Джонсън и Джонсън“. Имплантът е осигурен безвъзмездно от фирмата-дистрибутор „Фаркол“ за демонстрационната операция в лечебното заведение.

За съжаление, подобни информации, за необходимо, но и модерно лечение, все още предизвикват смесени чувства сред пациенти и лекари

Факт е, че родната медицина има специалисти, които са на световно ниво. Все повече стават и пациентите, които се нуждаят от поставяне на стави. Здравната каса заплаща само част, като по-голямата част от сумата се поема от болния.

Доц. Попстефанов направи сравнение с други държави: „Българската здравна каса е уникална с това, че не поема нито лев от стойността на тези протези. В страните от Западна Европа, както и в северната ни съседка Румъния, изкуствените стави се плащат изцяло“.

Ето и координати на МБАЛ „Света Анна“-Варна

Адрес: гр.Варна,
бул.”Цар Освободител” 100

Телефони:

тел. 0882 611 343,
052 655 911, +
052 648 231
факс 052 648 241

Електронна поща:
contacts@svetaanna-varna.com

Ортопедия и травматология

Телефони за контакти:

Началник клиника: Доц.д-р Руслан Асенов Попстефанов – 052 821/ 470
Ст. мед. сестра: 052 821/ 418

Работно време:

ПКК за планов прием: 8:00-12:00
ПКК за спешен прием: денонощно

Източник: www.credoweb.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *