ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета без месо: Как да свалим 6 кг за 10 дни?

От здравословни или екологични подбуди, но вегетарианството става все по- разпространено

Дори можем да кажем, че в последно време отказът от месо или въобще от животински продукти се е превърнал от начин на хранене в цяла религия. Дори и да сме привърженици на мръвката, хубаво е понякога да правим пости, тъй като тя носи освен ползи за здравето и някои вредни вещества.

В същото време, слагайки в чинията си повече зеленчуци, зърнени храни и други натурални продукти, постигаме преди всичко по-добро здраве, лекота, а и сваляме неусетно килограми.

На везната

Дискусиите около месото са безкрайни. На везната има много „за“ и „против“ консумацията му. От една страна, именно от добрите месни продукти получаваме необходимите на организма аминокиселини, минерали, протеини и витамини. Желязо, цинк, селен, витамини от група В, витамин D и други са само част от полезните вещества, които животинските продукти съдържат. Макар и да можем да си набавяме всичко това от алтернативни растителни храни или суплименти, естественият произход е незаменим, считат феновете на мръвката.

диета без месо
Диета без месо

Както полезни, месото обаче съдържа и вредни съставки. Пример за такива са наситените мазнини. Те вдигат риска от някои здравословни проблеми, като например висок холестерол, сърдечносъдови заболявания.

Проучвания сочат още, че месото увеличава случаите на рак на дебелото черво. Наличието на хормони в животните също е един от аргументите в полза на отказа от консумацията им. В комбинация с нашите собствени, животинските хормони могат да предизвикат опасен дисбаланс в човешкия организъм, а в случая проблемите с менструацията при дамите и кожните раздразнения са сред най-малките беди.

Всички тези плюсове и минуси по отношение на животинските продукти предизвикват дебати за отказване от тях и преминаването към въпросните вегетарианство, по-строгия му вариант – веганство (без млечни продукти и морски дарове), суровоядство и всички други модерни форми на хранене. Въпреки всичко не бива да забравяме, че балансираното меню, включващо продукти от всички групи, е най-полезният и мъдър избор.

Апетит

А сега макар и да сме привърженици на сочните пържолки, не е лошо да експериментираме с нещо различно. Да станем вегетарианци за 2 седмици е дори полезно. По този начин ще се отървем от токсините в тялото си, ще свалим излишните мазнинки от проблемите зони, а и ще се научим да разбираме по-добре тази част от обществото, изповядващи „безмесната религия“.

Правилата при тази диета са прости и доста либерални. Спазваме единственото ограничение, а именно да забравим този тип продукти за 14 дни. В същото време зареждаме хладилника с повече плодове, зеленчуци, варива, ядки, яйца, мляко, сирене и каквото друго ни се хапва. Ограничаването от месо за този срок от време гарантира свалянето на 2 килограма, като най-оптимистичният резултат е 6 кг след 10-ия ден, споделят хора, практикували диетата, в интернет форуми. В същото време метаболизмът ще се подобри и ще редуцираме вътремускулните мазнини.

Специалисти смятат също, че режимът е много благоприятен за хората, страдащи от диабет тип 2. Американско проучване доказва, че вегетарианската диета е два пъти по-ефективна от останалите нискокалорични режими. Този начин на хранене е полезен, резултатен и най вече лесен за спазване. Негов огромен плюс е фактът, че можем да ядем колкото си поискаме и да не се чувстваме гладни.

Препоръки

По време на този режим на хранене може да се набляга на варивата като ориз, боб, грах, леща, царевица, картофи. Можем да ги ядем постоянно, като не щадим подправки и ги гарнираме с различни пролетни зеленчуци. Салатките са другият ни най-добър приятел през тези 14-дневни нестроги пости. Изборът от съставки в това направление е изключително богат.

Обядът е времето да се нахраним добре, тъй като имаме останалата част от деня, за да изгорим погълнатите калории. Тогава можем да си позволим паста, супи, пица и дори десерт. Следобедната закуска също е важна част от плана ни за отслабване.

В това време можем да хапнем филия пълнозърнест хляб, мляко с овес или плодове. А що се отнася до вечерята, препоръчително е да я завършим поне 2 часа преди сън. Соковете от зеленчуци също са важни, тъй като благодарение на тях изхвърляме вредни хомотоксини, които тялото е акумулирало през дългата зима.

Ден 1

Закуска: Омлет от 2 яйца с домат, спанак и сирене

Обяд: Зелена салата с млечен сос

Междинна закуска: Смути от краставица, авокадо и рукола

Вечеря: Варен ориз със зеленчуци

Ден 2

Закуска: Овесени ядки с кисело мляко и банан

Обяд: Сезонни зеленчуци на скара

Междинна закуска: 2 зелени ябълки

Вечеря: 2 поширани яйца, домат и няколко маслини

Ден 3

Закуска: Препечена филийка и масло

Обяд: Зеленчукова супа без застройка и чесново хлебче

Междинна закуска: Смути от спанак, ябълка и киви

Вечеря: Печени картофи с кашкавал и пармезан

Ден 4

Закуска: 2 яйца на очи и фреш портокал

Обяд: Салата Капрезе и пълнозърнеста филийка хляб

Междинна закуска: шепа лешници

Вечеря: Зеленчукови шишчета на грил

Ден 5

Закуска: Овесени ядки с кисело мляко, киви и ягоди

Обяд: Ризото със сметана и зеленчуци

Междинна закуска: 1 банан

Вечеря: Гъбена супа

Ден 6

Закуска: Кроасан с масло и кашкавал

Обяд: Домат и плочка сирене запечени

Междинна закуска: шепа кашу

Вечеря: Бургер с яйце, домати и кашкавал

Ден 7

Закуска: Омлет от 2 яйца и фреш грейпфрут

Обяд: Пълнозърнеста паста с пармезан и сметана

Междинна закуска: Смути от краставица, авокадо и спанак

Вечеря: Вегетарианска пица с пълнозърнесто тесто

Източници:Тeлегрaф,Pixabay.com

апи слим
АПИ СЛИМ за лесно отслабване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *