Алкохолът убива: Колко бързо и в каква доза?

Колко алкохол може да изпие един човек, без да навреди на здравето? Има ли безопасна и смъртоносна доза? Има, казват специалистите, и тази доза съвсем не е голяма

алкохолът
Според информация, публикувана в The ​​Sydney Morning Herald, потреблението на повече от шест чаши вино, или шест чаши бира, седмично намалява продължителността на живота с няколко години. И колкото повече се превишава тази доза, толкова по-високи са възможните рискове.

Последната информация, която стана ясна от ново глобално проучване на ефектите на алкохола върху човешкия организъм, е особено интересна. Най-вече заради така дискутираните „безопасни дози алкохол“, които, разбира се, съвсем не са безопасни.

Резултатите от изследване, публикувано през април 2018 г. в едно от най-уважаваните медицински списания – The Lancet, показва, че алкохолът започва да унищожава всички системи на тялото по-бързо, отколкото се предполага.

Запишете си го или го запомнете: по-малкото винаги е по-добро. Най-ниското ниво на смъртност, при условие на редовна консумация на алкохол, е регистрирано в групата на хората, които си позволяват да изпият 3 малки питиета на седмица.“ – казва професор Бу Йеп (Bu Yeap), изследовател в Университета на Западна Австралия и съавтор на изследването, което включва повече от 100 учени от различни страни.

Професор Бу Йеп

Съобщено е, че в процеса на изследването са събрани данни от 599 912 души, от 19 развити страни, които консумират редовно алкохол. Наблюдението е било извършено в продължение на 25 години.

Наистина искахме да съберем данни от цял ​​свят. И тъй като изследването се оказа толкова голямо, както по отношение на извадката, така и по отношение на географията, успяхме да получим много точни резултати „, добавя професор Йеп.

Основното заключение се оказа доста предсказуемо: колкото по-голямо количество алкохол се изпива, толкова по-голям е рискът от смърт

При положение, че пиете повече от 100 грама чист алкохол седмично, вие категорично сте изложили здравето си на риск.

Авторите установили, че при хора на възраст 35-40 години, които пият от 10 до 20 питиета седмично, продължителността на живота се намалява с 6 месеца. В този случай, хората, които пият повече от 35 стандартни питиета седмично, живеят 4-5 години по-малко от своите връстници, които не го правят, при равни други условия.

Важно е намалената продължителност на живота да не е линеен показател. Това означава, че малкото увеличение на потреблението на алкохол води до малко намаляване продължителността на живота само до определен момент. След това – рискът нараства драматично.

Няколко цифри: човек, който пие 7-10 кутии бира на седмица, увеличава шансовете за ранна смърт с около 5%, в сравнение с човек, който пие по-малко от 7 кутии бира седмично. Ако се изпиват повече от 21 кутии бира на седмица – рискът от смърт ще се увеличи с 20%. При 35 кутийки бира – вече сте 50% по-близо до смъртта.

Най-доброто решение, при положение, че не планирате да се откажете от алкохола, е да консумирате не повече от 100 грама чист алкохол на седмица.“, казва професор Йеп. „И помнете, че веднага щом достигнете 300-350 грама алкохол на седмица, потенциалната продължителност на живота ви ще започне да намалява значително„.

Напомняме, че става дума не толкова за заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха и жлъчния мехур, които алкохола причинява, колкото за смърт от различни заболявания на сърцето, деменция и рак. Освен това, проучването е взело предвид и други рискови фактори, свързани със злоупотребата с алкохол, като наранявания в резултат на алкохолна интоксикация , инциденти, самонараняване и дори самоубийство.

Източник: med.vesti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *