Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хлябът е виновен за наднорменото тегло! Вярно ли е това твърдение?

Ето какво е добре да знаете, когато избирате и хапвате този продукт

Хлябът е виновен за наднорменото тегло

Невярно

Няма категорично доказателство, че хлябът е отговорен за този проблем. Да, той е рисков фактор, но не и единствен. По принцип в 100 г хляб има средно около 300 ккал, което не е малко за хора, предразположени към напълняване, или такива, които водят заседнал начин на живот.

Много по-опасен обаче е глутенът в хляба, тъй като според някои специалисти именно той може да повлияе негативно и да наруши метаболизма на организма.

хлябът
Няма категорично доказателство, че хлябът е отговорен за излишните килограми

Няма полза от белия хляб

Вярно

Няколко проучвания през последните години доказват това твърдение. Според американски учени той е виновен за повишените стойности на кръвната захар и гликемичния индекс. Някои твърдят, че има известна връзка и с развитието на белодробен рак при пациенти, които са консумирали твърде много и предимно бял хляб. Според тях причината е, че този тип брашно е богато на глутен и нишесте. Но ако не се прекалява с количеството, няма опасност.

80 г на ден е здравословното количество

Невярно

Количеството хляб, което консумираме на ден, зависи от много фактори. При една балансирана диета може да достигне 150-200 г. Като няма никакво ограничение в брашното. Въпреки това, диетолозите препоръчват да се избягва бялото и да се заложи на по-малко преработените или пълнозърнести видове, които са и отличен източник на фибри.

Хлябът от лимец пази сърцето

Вярно

Последните проучвания доказват благотворното му влияние върху сърцето. Този вид хляб е полезен именно защото древните сортове пшеница, какъвто е лимецът, са си останали непроменени от гледна точка на генни модификации. А и някои от тях не търпят третиране с химични препарати. Така че те съдържат абсолютно всички необходими хранителни вещества.

Освен сърдечната дейност, консумацията на такъв хляб намалява нивата на лошия холестерол, стойностите на кръвната захар и други рискови фактори, отговорни за инфаркта и инсулта.

Хлябът с активен въглен предпазва от подуване

Невярно

Този хляб стана истински хит в началото на 2016 г. Той всъщност не се различава като състав от останалите, само има добавен активен въглен на прах. Въгленът е популярен при храносмилателни неразположения. Но е спорно дали качествата му се запазват по време на изпичането на хляба.

Пълнозърнестият хляб е богат на витамини

Вярно

За разлика от рафинираното брашно, хлябът от пълнозърнесто запазва всичките си хранителни вещества. Пълнозърнестият хляб дава по-голямо чувство за ситост, регулира стойностите на кръвната захар, намалява лошия холестерол и предпазва от затлъстяване.

Ръженият хляб е идеален за закуска

Вярно

Ако започвате деня с филийка ръжен хляб, ще се предпазите от промени на стойностите на кръвната захар. Освен това ръженият хляб е отличен източник на въглехидрати, фибри, витамини и минерали – и дава енергия за целия ден.

При диабет е добре да се избягва

Невярно

Ако се спазват препоръчителните количества, няма опасност. При диабет трябва да се избягва белият хляб, а не хлябът по принцип. Ако обаче страдате от раздразнителен стомах и черва, е добре да внимавате с нерафинираните брашна, тъй като могат да доведат до подуване и дискомфорт.

По принцип зърнените храни ферментират в стомаха и повишават чувствителността му.

Да се откажем от хляба, ако консумираме въглехидрати през деня

Вярно

Човешкият организъм има нужда дневно от около 50-55% калории, доставени чрез въглехидрати. Ако доставяте това количество чрез ориз, картофи, паста, няма нужда да добавяте и хляб. Но според някои експерти е по-полезно за организма да набавя нужните въглехидрати от здравословните видове хляб, а не чрез алтернативни източници.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com

Бодилакс
Бодилакс е 100% натурален продукт! Препоръчва се при запек и излишни килограми!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *