Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 ефективни начини как да спрете кървенето от носа в домашни условия

 

Носът е пълен с малки кръвоносни съдове и е една от най-чувствителните зони на тялото. При наличие на някакво смущение, кръвта започва да тече от ноздрите

кървене от носаПричини, които могат да причинят кървенето от носа:
–сух, затоплен въздух
–инфекции на горните дихателни пътища
–силното издухване на носа
–алергична реакция
–химични дразнители
–разредители на кръвта
–нараняване в областта на носа или лицето

Как да спрете кървенето от носа?

Тези основни и обичайни методи за спиране на внезапното кървене от носа могат да бъдат много полезни във вашия случай. Ето какво трябва да направите незабавно:

1.Студен компрес
Едно от най-ефективните средства срещу кървене включва студения компрес. Задържането му на носа за няколко минути ще помогне свиването на съдовете, които кървят.

2.Натиснете носа синатискане на носа
Най-лесният начин е да стиснете носа си. По този начин ще окажете натиск върху точката на кървене в носната преграда и така кръвта ще спре незабавно. Всичко, което трябва да направите е да седнете и да наклоните главата леко напред. Като използвате палеца и показалеца си, захванете меката част на носа и натискайте около 5-10минути. През това време, дишайте през устата. Освободете налягането и седнете спокойно за 5 минути. Повторете, докато кръвта не спре да тече.

Ето няколко кухненски съставки, които ще ви помогнат да спрете кървенето:

1.Витамин К
Храни, богати на витамин К са зеле, спанак, броколи и други. Те са включени в производството на колаген, който помага при образуването на влажна облицовка вътре в носа. Освен това, този витамин спомага за запазването на доброто състояние на кръвоносните съдове и така те се разкъсват много по-трудно. Тези зеленчуци помагат за съсирването на кръвта.

витамин с
Храни, богати на витамин С: портокали, ягоди, папая, мандарини, лимон, чушки, броколи и други

2.Витамин С
Приемането на достатъчно количество витамин С ежедневно укрепва кръвоносните съдове, така че да бъдат по-малко уязвими към разкъсване и кървене.

*Витамин С и К са средства с дълготрайно действие- не могат да осигурят незабавно облекчение!

3.Ябълков оцет
Едно от най-добрите средства за защита е ябълковия оцет. Киселината в оцета помага да се задържат кръвоносните съдове и кървенето да спре. Необходимо е да натопите памук в оцет и да го поставите в засегнатата ноздра за 5 минути. Този начин ще подейства още след първия опит.

солена вода4.Солена вода
Сухотата в носа, особено по време на зимата, е една от най-честите причини за кървене на носа. За да се разреши този проблем е необходимо да овлажнявате носа си със солена вода. Вземете купа, добавете малко вода и разбъркайте добре. След това, поставете няколко капки в носа си, за да навлажните вътрешната облицовка на носните канали.

5.Кайен Пипер
Действа като клетъчен стимулант и регулира кръвния поток. Вземете една лъжичка кайен на прах, разбъркайте в топла вода и изпийте веднага след като е започнало кървенето. Незабавно спира кръвта.

6.Копривакоприва
Листата от коприва са билков лек, който действа като естествен стимулант. Те помагат при алергични реакции, съпроводени с кървене. Сложете да се варят листата от Коприва. След като се охлади съда, натопете памук в разтвора и го поставете в носа. Оставете памука за 10 минути, докато кървенето спре.

7.Приемайте много вода!

Липсата на течности през деня може да доведе до сухота в лигавиците, причинявайки кървене от носа. Уверете се, че приемате необходимото количество вода.

книгата
Според книгата „Home Doctor, Natural Healing with Herbs, Condiments and Spices“ от Доктор P.S. Phadke: „При кървене от носа, човек трябва да се зареди с листа от кориандър и семена от манго.“

Източник: https://food.ndtv.com/health/effective-home-remedies-to-stop-nose-bleeding-1842722

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *