Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни алтернативи: С какво да заменим вредните храни?

С какво можем да заменим вредните храни?

Според специалистите все пак е добре да заменим почти напълно някои видове храни, ако искаме да се отървем от излишните килограми и дълбоко разположените мастни натрупвания. Замяната на някои от наситените и трансмазнините с ненаситени е точно толкова важно, колкото и да се съчетае балансираната диета с редовни упражнения.

И мазнините, и протеините задоволяват усещането за глад и макар мазнините да са с повече калории от протеините и въглехидратите, те се свързват с по-доброто регулиране на теглото.

Освен това е необходимо големите порции да бъдат заменени с по-малки – за да се намали количеството храна, като същевременно подобрим и качеството й.

Мазнините

Добре е да се откажете от наситените и трансмазнините, избягвайте, доколкото е възможно твърдите мазнини за готвене, бисквитите, кексовете, сладкишите, надениците, преработените меса и колбасите. Вместо тях хапвайте мононенаситени мазнини (зехтин, авокадо), както и богатите на Омега-3 мастни киселини рапично олио, ленено масло и масла от ядки. Консумирайте повече ядки, бяла риба, както и по-мазни риби като скумрия и сьомга.

Последни проучвания сочат, че няма връзка между мазнините в млякото, маслото и сиренето и сърдечните заболявания, макар те да са наситени. Естествено съдържащата се в млечните продукти стеаринова киселина предпазва от диабет тип 2. Като цяло мазнините от животни, които са на пасищно отглеждане, са по-здравословни от другите мазнини от животински произход.

Протеините

Откажете се от преработените месни продукти като наденици и колбаси, както и от пържените с много мазнина месни продукти. Вместо тях хапвайте пo-крехки птичи и дивечови меса и се старайте по-често да ядете безмесни ястия. Консумирайте повече риба, яйца, ядки, бобови култури и соя. Предпочитайте по-нетлъстите части от месото на животни, отглеждани пасищно и яйца от кокошки, отглеждани на свобода.

вредните храни
Откажете се от преработените месни продукти като наденици и колбаси

Въглехидратите

Откажете се от захарта и рафинираните въглехидрати като бял хляб, кекс, бисквити, бял ориз. Избягвайте картофите и зърнените храни. Вместо тях яжте в премерени количества въглехидрати със скорбяла като кафяв ориз, както и пълнозърнести, многозърнести и с високо съдържание на фибри хляб и паста.

Млечните продукти

Откажете се от млеката и млечните десерти с добавена захар. Вместо тях консумирайте натурално прясно мляко, неподсладено кисело мляко, сирене и масло. Наситените мазнини в млечните продукти е доказано, че имат повече предпазваща функция за здравето, отколкото вреда за организма.

Източници:Здpaвен журнaл,vk.cоm,Pixabay.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *