ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасна ли е за здравето пълната луна?

Лекар-психотерапевт обяснява дали гледането на пълната луна и нощното небе може да бъде опасно за здравето


Около пълната луна винаги е имало много слухове и легенди. Има хора, които все още вярват, че ако гледат луната по време на пълнолуние, това ще ги побърка. Други не вярват на тези спекулации, и смятат Луната за естествен спътник на Земята. Експертите уверяват: истината със сигурност е някъде по средата. Психотерапевтът Михаил Муравиев обяснява от гледна точка на науката дали е опасно да се гледа Луната и как небесното тяло влияе върху човешката психика.

Луната ми говори

Научно доказано е, че Луната влияе върху голям брой процеси, протичащи на Земята. От позицията на Луната са зависими приливите и отливите в океаните. Градинари и фризьори все още се съобразяват с това в каква фаза е Луната. Например, фризьорите считат, че косата е най-добре да се подстригва, когато Луната е нарастваща. Така косъмът ще стане гъст, красив и послушен. Тайнствената и далечна Луна винаги е привличала хората. По време на своята история човечеството е измислило за това небесно тяло много легенди и митове, в част от които вярват дори и съвременните хора. Така например, открай време хората вярват, че дългото наблюдение на пълната луна неизбежно ще доведе до лудост. Психотерапевтът обяснява: в това мнение има само малка част от истината.

„Здрав човек може да гледа Луната колкото е възможно повече, без това да увреди по някакъв начин психиката му“, казва Муравиев. – Луната – и това е научно доказано – действа върху съзнанието само на онези хора, които вече не се чувстват добре, или са с диагностицирано психично заболяване. При психичните заболявания налице е „пролетно“ обостряне. Възможно е да се разграничи още и „лунно“ обостряне. Това се случва по време на пълнолуние. По време на този период душевно болните започват да показват по-изразени симптоми на болестта. Но състоянието им не зависи от това дали гледат небето или не.

Друг често срещан мит е, че поради дългото наблюдение на Луната човек може да развие онкологични или сърдечно-съдови заболявания. Всъщност тази хипотеза няма нищо общо с действителността.

„Тези заболявания се срещат при хора, които гледат Луната, както и такива, които не я гледат. От рак се разболяват хора, които ядат червено месо, както и вегетарианци. Но ние не свързваме болестта с всички тези фактори. Със същия успех може да се каже, че всеки, който диша въздух рано или късно, умира.“

Факт е, че без значение дали менталното ви здраве е наред, или не, една много голяма част от хората гледат Луната като хипнотизирани. Особено ако тя е огромна, ако се намират някъде извън града, или живеят на високите етажи. Това действие е несъзнателно и не може да се контролира.

Кой не бива да гледа Луната

Въпреки това, лекарят не отрича, че Луната може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве, но опасността е много преувеличена. Например, ярката луна може да се превърне в поредица от липса на сън и умора. Не е необходимо да се търси тайно влияние върху психиката. Просто е: пълната луна отразява слънчевата светлина, която предотвратява развитието на мелатонин в организма – хормон, необходим на човек да има напълно здрав сън. Следователно, след пълнолуние, хората са по-склонни от обикновено да се събуждат трудно сутрин, да се чувстват уморени и след това цял ден да искат да спят.

В допълнение, луната може да бъде опасна за астрономите-аматьори, които гледат небето с телескоп.

„Ако Луната се гледа дълго през лещата телескоп, това може да има същия ефект като от краткосрочно наблюдение на Слънцето – възможно е да се получи изгаряне на роговицата на окото, казва лекарят. – Може да възникне разконцетриране и последвал световъртеж. Но това се случва само ако Луната се гледа в продължение на няколко часа с телескоп. Аз имам само двама такива пациенти в цялата ми 20-годишна практика.“

„Ако не сте начинаещ астроном, ако нямате остра шизофрения или друго психическо разстройство, тогава луната няма да ви причини никаква сериозна вреда на здравето“, увери експертът. „Следователно, можете спокойно да се възхищавате на Луната – намаляваща, нарастваща, пълна и дори „кървава“, както обикновено се нарича. И не свързвайте възникналите здравословни проблеми с нощното светило: всички случаи са просто съвпадение.“

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *