Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Препоръчано от д-р Хинохара: 8 рецепти при подуване на корема, болки и чревен дискомфорт

Японският столетник д-р Шигеаки Хинохара, който доживя до 105-годишна възраст определя здравето на стомаха като една от важните гаранции за дълголетие


Известният в цял свят японски лекар определя няколко важни правила за здраве, дълголетие и спокоен живот. Според него, на първо място е здравето на стомаха. Доброто храносмилане е важно за цялостния комфорт на вътрешните органи. Социалните контакти и физическата активност са на второ място в неговия списък, а разумният прием на лекарства и храна допълват онова, което всеки човек трябва да направи, за да стане столетник.

Д-р Шигеаки Хинохара

Днес ви предлагаме осем рецепти от Аюрведа, препоръчани от японския лекар, които ще облекчат такива състояния, като метеоризъм и тежест в стомаха, лошо храносмилане и болки. Традиционната медицина от Древния Изток отдавна е доказала ползата от използване на естествени средства, които целят подобряване на работата и здравето на храносмилателната система.

Газообразуването е нормална физическа функция. Сътресението, възникнало след неудобно и внезапно освобождаване, винаги е придружено от неодобрителни погледи, смях и неприятни шеги. Но, болезнените колики на стомаха не бива да се толерират. Затова използвайте тези 8 лесни рецепти, които ще ви донесат моментално облекчение и дългогодишно здраве на вашата храносмилателна система.

 

Осем рецепти при подуване и болки в стомаха, препоръчани от от д-р Хинохара

1. За да облекчите симптомите на метеоризма, веднага след хранене изяжте 1 чаена лъжичка настърган пресен джинджифил, смесен с 1 чаена лъжичка лимонов сок.

2. Смесете равни части кимион, копър и ажгон, известен също така и като ажван ароматен айован (бял кимион или дива целина) и леко ги запържете в сух тиган. Вземете незабавно след хранене половин чаена лъжичка от стритата смес.

3. В чаша с вода сложете равна чаена лъжица сода и добавете една супена лъжица лимонов сок. Прясно приготвената напитка се взима веднага след като сте се нахранили.

4. Преди лягане вземете 2 чаени лъжички ленено брашно, разтворено в една чаша топла вода.

5. Ако газовете са придружени от болезнени усещания , подгответе отвара, която ще отпусне мускулатурата на червата и ще подобри храносмилането

Смесете 1 супена лъжица анасон, копър, кимион и ги изсипете в 1 литър студена вода. Оставете сместа да заври и гответе за 10 минути. Охладете и пийте по половин чаша 3 пъти дневно след хранене.

6. След хранене изпивайте по 100 мл. силна инфузия от мента.

7. Много мощно лекарство при газове и подуване е смес от 1 чаена лъжичка пържено семе от кимион, 1 чаена лъжичка семена от целина, 1 чаена лъжичка сух джинджифил на прах и 1/4 семена черна сол. Вземете половин чаена лъжичка от тази смес 2 пъти на ден, като веднага след това се изпива една чаша топла вода.

8. Асафетида – малко позната, със силна миризма подправка, която в малки дози лекува от много заболявания. Има силен карминализиращ ефект. Поради това се препоръчва малка щипка за добавяне към храната при хронични заболявания на червата и за предпазване от метеоризъм. При остро атака на колики вземете малко Асафетида (на върха на ножа), разбъркайте в 0,5 чаша топла вода и пийте. Облекчението ще дойде много бързо. В България се продава в здравословните магазини и струва около 4 лева.

Общи препоръки на д-р Шигеаки Хинохара при подуване

Препоръките на японския лекар са прости: не преяждайте (максимално количество обща порция на хранене – до 250 грама), бавно пийте вода, внимателно дъвчете храната, яжте я със затворени уста и не дъвчете дъвка дълго време. По време на интензивна тревожност, страх или възбуда, опитайте се да дишате през носа, защото така количеството на погълнатия въздух намалява значително.

Избягвайте да ядете сурови зеленчуци и плодове, студена храна и напитки, рафинирана захар, дрожди, бобови растения, мазни и пържени храни. Ако имате тенденция към увеличаване на производството на газ, опитайте се да изключите следните продукти.

ЗАБРАНЕНИ ПРОДУКТИ

– Сладкиши и кифлички. Захарта подобрява ферментацията в червата.

– Бобови растения и ядки. Накисвайте предварително ядките във вода за 6-12 часа.

– Сурово зеле от всякакъв вид.

– Плодове (сливи, череши, сладки череши, кайсии и др.).

– Сушени плодове.

– Подправки: червени чушки, къри, чили, карамфил, индийско орехче.

– Продукти с високо съдържание на въглехидрати (сладкиши, макаронени изделия).

– Солта във високи дози забавя отделянето на водата и води до неприятни и болезнени отоци.

– Прясното мляко е по-добре да се изключи напълно. Заменете го с продукти от кисело мляко, които трябва да се консумират умерено и отделно от другата храна. С напредването на възрастта броят на ензимите, които разграждат млечния протеин намалява.

– Газирани напитки, бира, пресни сокове, кафе.

– Изкуствени подсладители.

Ако храната е добра, но карминализиращите естествени средства (като осемте рецепти, които ви предложихме) не помагат, тогава метеоризмът е симптом на опасно заболяване. Това може да е обструкция на червата, остра чревна инфекция, паразити, заболявания на горния стомашно-чревен тракт. Консултацията с лекар в този случай е задължителна!

Източник: ja-zdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *